جواب: در حجره شریف آنجا که حضرت رسول صلی الله علیه وسلم و دو یار ایشان دفن هستند، یک جای خالی وجود دارد که حضرت عیسی علیه السلام در آنجا دفن خواهند شد. دلیله: ـ في مجمع الزوائد: عن عبد الله بن سلام قال: يدفن عيسى بن مريم عليه السلام …
مطالعه بیشتر »در حدیث موجود است که هر کس وظیفهی امر به معروف و نهی از منکر را ترک کند، از برکات وحی محروم میشود. حال بفرمایید که مراد از برکات وحی چیست؟
جواب: مراد از برکات وحی توفیق اعمال صالح، یقین و باور و… هست؛ زیرا بوسیلهی انوار وحی، در قلب مسلمان آرامش و سکون خاصی پدید میآید. دلیله: ـ في إتحاف السادة المتقين: إن في ترك الامر بالمعروف مع القدرة عليه وغلبة ظنه سلامة العاقبه، خذلانًا للحق وجفوة للدين، وفي خذلان …
مطالعه بیشتر »زنی پس از اینکه از شوهرش طلاق میگیرد، حدود 10 یا 20 روز دیگر با شخصی دیگر ازدواج میکند، حال بفرمایید آیا نکاح او با این شخص منعقد شده است؟ و در صورتی که دو نفر با یکدیگر مباشرت داشته باشند آیا گذراندن عدت مجدد نیز لازم است؟ شایان ذکر است شوهر این زن مدت چند سالی بود که با زنش ارتباط نداشته است.
جواب: باید دانست که نکاح کردن با زنی که در عدت شوهرش نشسته است، جایز نیست و چنین نکاحی منعقد نشده است، و باید پس از سپری شدن مدت زمان شرعی عدت دوباره وی را به عقد خویش در بیاورد. و گذراندن عدت مجدد لازم نیست، همان مدت زمان باقیمانده …
مطالعه بیشتر »مادربزرگ در نبود دخترش، برای آرام کردن نوهی شیرخوارش، پستانش را در دهان او میگذارد، و این کار را طی چند نوبت و در ایام متوالی انجام میدهد؛ خود آن زن (مادربزرگ) در این موقع حدود 5 ماه میشد که دختر خردسالش را از شیر گرفته بود؛ یعنی موقعی که پستان را در دهان نوهی خود گذاشته بود، 5 ماه از دو سالگی نوزاد خودش گذشته بود. او (مادربزرگ) میگوید: زمانی که پستانها را در دهان نوهی خود گذاشتهام، به هیچ وجه شیر نداشتهاند و صرفاً این کار را برای آرام کردن او انجام دادهام و نسبت به این امر اطمینان کامل دارم. حال که سالیانی از این ماجرا میگذرد، نوهی یاد شده در سوال، بزرگ شده است و خواهان ازدواج با یکی دیگر از نوههای آن مادربزرگ است. و از آنجا که در میان مردم شایع شده است که مادربزرگ به نوهی خود شیر داده است، آنها دست نگه داشتهاند و خواهان نظر شرع در این مورد هستند تا اگر مانعی نباشد، این وصلت انجام شود. لطفاً دیدگاه و توصیه شرع را مطابق فقه حنفی بیان فرمایید.
الجواب: برای ثبوت حرمت رضاعت (شیرخوارگی)، شرط است که نوزاد حتما شیر خورده باشد. و لازم نیست که نوزاد بطور کامل سیر شود، بلکه حتی با خوردن یک قطره شیر نیز حرمت ثابت میشود. لذا در سوال فوق از آنجا که مادربزرگ ادعا دارد که در این موقع پستانهایش شیر …
مطالعه بیشتر »شخصی ادعا میکند که مدعا علیه باید روز جمعه قسم داده بشود آیا از لحاظ شرع نيز چنین است؟
الجواب باسم ملهم الصواب قسم دادن مشروط به روز جمعه نیست؛ چون در حدیث مطلق آمده است. الدلائل: ـ فی الدرّالمختار: (لا) يستحب التغليظ على المسلم (بزمان و) لا بـ(مكان) كذا في الحاوي، وظاهره أنه مباح.([1]) ـ وفی البحر: (قوله لا بزمان ومكان) أي لا يغلظ القاضي بهما؛ لأن المقصود …
مطالعه بیشتر »آیا استفاده از انسولین، بخاطر قند خون شکننده وضو است یا خیر؟
الجواب باسم ملهم الصواب با استفاده از آمپول انسولین، اگر خون جاری شود شکننده وضو است، و در غیر اینصورت وضو نمیشکند. الدلائل: ـ فی الفقه الحنفی فی ثوبه الجديد: ولا ینتقض الوضوء إلا بخروج الدم أو القیح عن موضعه الأصلی وسیلانه، فلو کشط الجلد، وظهر الدم فی موضعه تحت …
مطالعه بیشتر »چرا در اول سوره براءت(توبه) «بسم الله الرحمن الرحیم» ذکر نشده است؟ و اگر سوره «براءت» را آغاز کرد بدون اینکه به سوره «انفال» وصل کند در این صورت گفتن «بسم الله الرحمن الرحیم» لازم است یا خیر؟
الجواب باسم ملهم الصواب شروع سوره براءت طبق حکم عمومی با «بسم الله الرحمن الرحیم» نازل نشده (یعنی جبرئیل امین زمانیکه این وحی الهی را به رسول اکرم صلی الله علیه وسلم آوردند، «بسم الله الرحمن الرحیم» را ذکر نفرمودند)، و همچنین رسول الله به کاتبان وحی دستور به نوشتن …
مطالعه بیشتر »شخصی تقدیر را مسخره کرده میگوید: الله متعال قسمت و تقدیر ثروتمندان را روی طلا نوشته و قسمت ما را (العیاذ بالله) روی آله تناسلی الاغ نوشته است، سخن این شخص از نظر شرع چه حکمی دارد؟
الجواب باسم ملهم الصواب به زبان آوردن چنین الفاظ گستاخانه و توهینآمیزی در حق خداوند متعال کفر است؛ لذا شخص مذکور با گفتن آن مرتد و از ایمان خارج گشته و زنش از او جدا شده است. بر او لازم است بعد از توبه صادقانه، ایمان بیاورد و با کسب …
مطالعه بیشتر »زید چیز با ارزشی را به بکر هدیه میدهد. اما بعدها از آنجاییکه آن چیز با ارزش است، زید پشیمان میگردد و قصد رجوع دارد. آیا زید میتواند در هبهاش رجوع کند؟ لطفاً ضمن بیان حکم مسئله این مطلب را نیز روشن بفرمایید که با چه شرایطی میتوان در هبه (هدیه) رجوع کرد؟
الجواب باسم ملهم الصواب خير، رجوع در هدیه درست نیست. البته اگر با قضاوت قاضی یا رضایت طرفین باشد اشکالی ندارد. الدلائل: ـ في الدر: (ولا يصح الرجوع إلا بتراضيهما أو بحكم الحاكم) للإختلاف فيه فيضمن بمنعه بعد القضاء لا قبله (وإذا رجع بأحدهما) بقضاء أو رضی (كان فسخا) لعقد …
مطالعه بیشتر »«رونمایی» (پول یا هدایاییکه مهمانان به هنگام دیدن نوزاد به والدین آنها تحویل میدهند) که در عرف مردم ما مروج است، در ملک چه کسی است؟ از آن پدر است یا مادر، یا به خود نوزاد تعلق میگیرد؟ لطفاً ضمن بیان حکم مسئله مذکور، بفرمایید آیا این رسم «رونمایی» مشروعیتی دارد یا نه؟
الجواب باسم ملهم الصواب آنچه که از کتب فقه مستفاد میگردد چنین است که این پول و هدیه در ملک پدر میآید چون پدر بعنوان سرپرست، در راس متولیان اقربا قرار دارد و او متولی قبض اشیایی است که به بچه تعلق میگیرد. از آنجاییکه انجام این عمل یک …
مطالعه بیشتر »