دیگر معاملات

منزل شخصی به مسجد محله متصل است، وی می¬خواهد منزلش را بفروشد، متولی مسجد می¬گوید: من به خاطر نفع مسجد ادعای شفعه می¬کنم و این حق مسجد است، آیا متولی¬ مسجد می¬تواند ادعای شفعه کند؟

الجواب باسم ملهم الصواب در صورت مذکوره متولی­ مسجد برای منازل متصل به مسجد نمی­تواند ادعای شفعه کند؛ زیرا در دعوای شفعه، مالک بودن زمین لازمی است؛ اما در همسایگی این مکان، مسجد موجود است و مسجد وقف می­باشد که وقف در ملکیت هیچ شخصی نیست. الدلائل: ــ في النُّتف …

مطالعه بیشتر »

آیا فیلم (ویدیو) می¬تواند مستند شرعی قرار گیرد یا خیر؟

الجواب باسم ملهم الصواب باید دانست که دین مبین اسلام اثبات حکم شرعی را موقوف به دو چیزکرده: 1ــ گواه (دو مرد یا یک مرد و دوزن) 2ــ اقرار کردن. چنانچه قاعده شریعت است: «البیّنة علی المدعي والیمین علی من أنکر». ونیز قاعده­ی مشهور است که: «المرء یؤخذ بإقراره». و …

مطالعه بیشتر »

اگر اثر انگشت فرد در حالت خواب یا بی¬هوشی به قصد سوء استفاده یا طلاق جعلی بر کاغذ کوبیده شود، بدون آنکه شخص الفاظ طلاق را تلفظ کند، چه حکمی دارد؟ حال آنکه در این خصوص شاهدی نیز وجود نداشته و شخص نیز منکر طلاق می-باشد. آیا اثر انگشت بدون اقرار لفظ طلاق و بدون شهود، از نظر شرعی اعتباری دارد یا خیر؟ آیا با این شرائط طلاقی واقع می¬شود یا خیر؟

الجواب باسم ملهم الصواب در دین مبین اسلام حکم  شرعی به دو چیز ثابت می­گردد: 1ــ گواه(دو مرد یا یک مرد و دوزن) 2ــ اقرار کردن. چنانچه قاعده شریعت است: البیّنة علی المدعي والیمین علی من أنکر. ونیز قاعده­ی مشهور است که: المرء یؤخذ بإقراره. و اثر انگشت زمانی اعتبار …

مطالعه بیشتر »

آیا عکس(تصویر) می¬تواند مستند شرعی قرار گیرد یا خیر؟

الجواب باسم ملهم الصواب باید دانست که دین مبین اسلام اثبات حکم شرعی را موقوف به دو چیزکرده: 1ــ گواه (دو مرد یا یک مرد و دوزن) 2ــ اقرار کردن. چنانچه قاعده شریعت است: البیّنة علی المدعي والیمین علی من أنکر. ونیز قاعده­ی مشهور است که: المرء یؤخذ بإقراره. و …

مطالعه بیشتر »

آیا صوت ضبط شده می¬تواند مستند شرعی قرار گیرد یا خیر؟

الجواب باسم ملهم الصواب باید دانست که دین مبین اسلام اثبات حکم شرعی را موقوف به دو چیزکرده: 1ــ گواه (دو مرد یا یک مرد و دوزن) 2ــ اقرار کردن. چنانچه قاعده شریعت است: البیّنة علی المدعي والیمین علی من أنکر. ونیز قاعده­ی مشهور است که: المرء یؤخذ بإقراره. و …

مطالعه بیشتر »

بنده خانه مستقل ندارم و اجاره¬نشین هستم، صاحب خانه به بنده گفت که خانه را لازم دارم، آن را تخلیه کن. الآن دنبال خانه می¬گردم، یه منزل پیدا کردم، صاحب منزل می-گوید که شصت میلیون رهن کامل بده(یعنی من باید شصت میلیون بدهم، دیگه تا انتهای سال مبلغ دیگری ندهم، و صاحب منزل هنگام تخلیه، آن شصت میلیون را به من برمی¬گرداند)، این معامله شرعا چه حکمی دارد. دیگر این¬که آیا صاحب منزل می-تواند از آن شصت میلیون استفاده کند یا باید آن را بصورت امانت نگه دارد؟

الجواب باسم ملهم الصواب باید دانست که رهن گذاشتن نقود از جمله طلا، نقره، پول وغیره جایز است؛ اما در رابطه با استفاده کردن از شئ مرهون(پول یا کالا)، علما اختلاف نظر دارند؛ چنانچه برخی قایلند: در صورتی که راهن(شخص رهن دهنده) به مرتهن اجازه استفاده داده باشد، می­تواند از …

مطالعه بیشتر »

من مقداری کالا خریده ام که در اسکله هستند و تمام هزینه و قیمت آنها را داده ام؛ اما هنوز به دست من نرسیده‌اند، آیا در این حالت میتوانم آن ها را به عنوان رهن به کسی بدهم؟

الجواب باسم ملهم الصواب به رهن گذاشتن یا فروختن چیز منقول(چیز قابل حمل) قبل از قبضه(تحویل گرفتن) جایز نیست؛ لهذا این کالاهای شما که در اسکله هستند، و هنوز آن­ها را قبض نکرده­اید، نمی­توانید قبل از قبض کردن، آن­ها را بفروشید یا به رهن بگذارید؛ البته وعده­ی فروش و رهن …

مطالعه بیشتر »

شخصی به دیگری ماشینی هبه میکند به این شرط که او آن را به فرد ثالثی بفروشد، آیا چنین هبه و شرطی درست بوده و اعتبار دارد؟

الجواب باسم ملهم الصواب چنین هبه ای درست است؛ اما این شرط که آن ماشین را به فرد ثالث بفروشد، فاسد بوده و اعتباری ندارد. الدلائل: ــ في مجمع الأنهر:   وحكمها ثبوت الملك في العين الموهوبة غير لازم وعدم صحة خيار الشرط فيها وأنها لا تبطل بالشروط الفاسدة.([1]) ــ …

مطالعه بیشتر »

بنده خواستم از شخصی پول قرض بگیرم(مثلا 20 میلیون تومان)، آن بنده خدا گفت: من پول تومان ندارم، ولی روپیه دارم، اگر می خواهید من این پول ها را برایت تبدیل به تومان می کنم و می فرستم، ولی از هر یک میلیون، پنجاه افغانی کمیشن(حق العمل یا همان کارمزد) می گیرم، یعنی در قبال 20 میلیون تومانی که به شما می دهم، از هر یک میلیون، پنجاه افغانی برمی دارم، آیا این نوع معامله در شریعت جایز است یا خیر؟

الجواب باسم ملهم الصواب خیر، جایز نیست؛ زیرا این صورت، اضافگی خالی از عوض بوده و در ربا داخل می­شود، لهذا شخص باید عین روپیه را به آن شخص بدهد تا خودش آن را به تومان تبدیل کند و هنگام پرداخت قرض، شخص وامدار، به اندازه همان روپیه به شخص …

مطالعه بیشتر »

در شهر ما یک مغازه هست که به روشی پول های کاغذی کهنه را که از بازار افتاده می-خرد، به اینصورت که پول های قدیمی را که شماره سریال آن، از بین رفته را با قیمت کمتری می خرد، این پول ها به گونه ای هست که حتی عموم بانک ها نیز آن‌هارا نه قبول می کنند و نه عوض می کنند، خریدار می گوید که ما این نوع پول ها را به بانک مرکزی می بریم و آن ها را تبدیل به پول نو می کنیم. لطفا در این باره توضیح دهید و اینکه آیا خرید و فروخت این نوع پول ها به صورت کمی وزیادتی جایز است یا خیر؟

الجواب باسم ملهم الصواب تا زمانی که ثمنیت­شان باقی باشد، فروش این­گونه پول­ها به قیمت بیشتر یا کمتر درست نیست و الا فروش‌شان اشکالی نخواهد داشت. لازم به ذکر است که عدم اعتبار این­گونه پول­ها در بازار و بانک­ها، دلالت بر عدم وجود ثمنیت می­کنند؛ از این‌رو فروش­شان به بیشتر …

مطالعه بیشتر »