الجواب بسم ملهم الصواب وصیت وی برای برادر عینی درست نیست، بلکه از نوع وصیت باطل میباشد، زیرا برادر وی عصبه و وارث او میباشد، و آنچه که از سهم دخترش اضافه باشد به برادر او میرسد ؛ و شرعاً وصیت برای وارث، درست نیست. الدلائل: وفي سنن الترمذي: حدثنا …
مطالعه بیشتر »احتراما خواهشمند است دستور فرمايید سهم الإرث هر يك از وُراث مرحوم، که وارثان حین الفوت وی عبارتند از: همسر، 2پسر، 4 دختر، و مادر، را بیان دارید. لازم به ذکر است که ترکه، هفده میلیون تومان است.
الجواب باسم ملهم الصواب بعد از تجهیز، تکفین، و ادای دیون و اجرای وصیت از یک سوم مال، کل ترکه میت را به 192سهم تقسیم نموده؛ که 32 سهم به مادر ، و24 سهم به زوجه (همسر) میرسد، و136 سهم باقیمانده بین دختران وپسران تقسیم میشود که سهم پسران دو …
مطالعه بیشتر »در صورتی که بعد از تقسیم شدن ترکه، شخصی آمد و ادعا کرد که از میت قرض می خواهد، آیا تقسیم فسخ می شود؟
الجواب وبالله التوفیق در صورت ثبوت قرض بعد از تقسیم ترکه، اگر از ترکه هنوز چیزی مانده بود که بدهی با آن ادا شود، یا این که ورثه خودشان آن را ادا نمودند، و یا این که آن شخص قرض خود را معاف نمود، تقسیم فسخ نمی شود، در غیر …
مطالعه بیشتر »شخصی در حالیکه خودش پسر نداشت، برای برادرش وصیت نمود، اما پس از مدتی شخص مذکور صاحب پسر گشت؛ آیا این وصیتی که برای برادرش کرده است اعتبار دارد یا خیر؟
الجواب بسم ملهم الصواب بله، این وصیت صحیح و درست است. الدلائل: ـ في الرّد: قوله: (وقت الموت) أي لا وقت الوصية، حتى لو أوصى لأخيه وهو وارث ثم ولد له ابن صحت الوصية للأخ، ولو أوصى لأخيه وله ابن ثمّ مات الابن قبل موت الموصي بطلت الوصية: «زيلعي».([1]) ـ …
مطالعه بیشتر »اگر شخصی در حالی که پسری هم داشت، برای برادرش وصیت نمود، و پس از مدتی پسـرش وفات نمود؛ آیا این وصیتی که برای برادرش کرده است اعتبار دارد یا خیر؟
الجواب بسم ملهم الصواب قبل از وفات پسر وصیت درست است؛ چونکه با بودن پسـر برادر ارث نمیبرد و بعد از فوتش وصیت وی درست نیست، بلکه از نوع باطل میباشد؛ زیرا برادرش عصبه او میشود، و همه مال به برادرش میرسد و به تعبیر دیگر او هم وارث به …
مطالعه بیشتر »اولیا دم چه کسانی هستند؟ آیا برادران تنی و برادران ناتنی در صورتی که ولی دم هستند، با هم برابرند یا خیر؟
الجواب باسم ملهم الصواب اولیا دم همان کسانی هستند که اختیار عفو، طلب قصاص و اختیار صلح را دارند(یعنی وارثین مقتول). و برای تشخیص ولی دم که چه کسی مقدم است و چه کسانی با هم برابر هستند باید به طبقات ارث مراجعه شود که به چه صورت تعیین شده …
مطالعه بیشتر »شخصی زنش را طلاق مغلظه میکند، زن در حال عدت هست که شوهر وفات میکند، حال آیا به زن مهریه میرسد یا ارث میرسد، یا اینکه ارث و مهریه هر دو میرسد؟
الجواب باسم ملهم الصواب بعد از نکاح، بر شوهر لازم است که مهریه زن را پرداخت کند، و چنانچه شوهر مهریه زن خود را پرداخت نکرده بود و در همین حال شوهر فوت نمود، در این صورت به خانم هم مهر و هم ارث هر دو میرسد بشرطی که زن …
مطالعه بیشتر »اگر زید با گواهی فوت به نزد قاضی حاضر شود آیا قاضی میتواند بدون حضور سهام داران و وارثان دیگر، سهمیه زید را به او تحویل دهد یا خیر؟
الجواب باسم ملهم الصواب در تقسیم، حضور کلیه سهامدران و وارثان ضروری است، تا مبادا اختلافی رخ دهد، از این رو بدون حضور شرکای دیگر قاضی نمیتواند که به تنهایی سهمیه زید را به او تحویل دهد. الدلائل: ـ فی الدرالمختار: (فإن برهن) وارث (واحد) لا يقسم، إذ لا بد …
مطالعه بیشتر »شخصی در تصادف وفات کرده و دولت مبلغ دویست میلیون تومان بعنوان دیه به وارثان وی داده است. وارثان عبارتند از: 1ـ یک همسر 2ـ یک دختر 3ـ پدر و مادر. لطفا بیان فرمایید این مبلغ از پول دیه چگونه بین وارثان تقسیم میگردد؟
الجواب باسم ملهم الصواب بعد از تجهيز و تكفين، اداي ديون و اجراي وصيت از يك سوم مال، كل تركه را به 24 سهم تقسيم نموده: 3 سهم به همسرش تعلق ميگيرد، 12 سهم به دختر و 5 سهم به پدر و 4 سهم به مادر تعلق میگیرد. مسئله: 24 …
مطالعه بیشتر »شخصی سرمایه خود را در زندگیاش بین وارثانش تقسیم میکند آیا این کار از نظر شرع درست است یا این کار باید بعد از وفات شخص صورت پذيرد؟
الجواب باسم ملهم الصواب باید دانست اصل در تقسیم ترکه (آن چه که فرد بعد از وفات خود بعنوان میراث باقی میگذارد) از نظر موازین شرعی، همان است که بعد از وفات شخص صورت بگیرد نه در حیات او، زیرا اگر دارایی شخص در حیاتش تقسیم گردد، در اصطلاح فقهاء …
مطالعه بیشتر »