بیع و تجارت

خرید و فروش امتیاز خودرو در طرح مادران یا جوانی جمعیت و… از نظر شرع چه حکمی دارد؟

الجواب بسم ملهم الصواب حکم خریدوفروش امتیاز 1ـ ائمه ثلاثه: بیع منافع مؤبده را بدون­شرط عین ­بودنِ مبیع، جائز می­دانند. 2ـ احناف: عین­ بودن مبیع را ضروری می­دانند.  البته متأخرین احناف حقوق و منافع را در رتبه مال قرار داده­ اند. یعنی حقوق مجرده مانند: حق امتیاز، یا اسم و …

مطالعه بیشتر »

شخصی کولری را خرید درحالی­که صاحب کولر گفته خراب است و با همین خرابی برایت می­فروشم؛ اما وقتی خریدار کولر را به خانه برد و امتحان کرد، دید که کولر سالم است و هیچ مشکلی ندارد. آیا برای فروشنده اختیار هست که معامله را فسخ کند یا قیمت بیشتری را از مشتری تقاضا کند؟

الجواب باسم ملهم الصواب خیر. اختیاری ندارد و هرچه باشد سهم مشتری است. الدلائل: ـ في البحرالرائق : وإن وجدها أزيد فللمشتري الزيادة ولا خيار للبائع كما إذا باعه على أنه معيب فإذا هو سليم.([1])   ـوفي شرح فتح القدیر: وله الزائد في الصورة الزائدة (كما إذا باعه) على أنه …

مطالعه بیشتر »

در روز جمعه خرید و فروش از چه زمانی مکروه و حرام می­شود و وقتی که اذان چند مسجد را می­شنوم، اذان کدام مسجد معتبر است که باید بعد از آن به­ سوی نماز بروم و انجام دادن معامله مکروه می باشد؟

الجواب باسم ملهم الصواب در ابتدا بنابر نظریه بعضی علما اگر کسی زود و قبل از زوال به­ سوی نماز برود مستحق دریافت ثواب فراوان می­شود؛ اما اگر کسی تا بعد از زوال نتوانست به­ سوی مصلی برود، درنظر داشته باشد که با دخول وقت، رفتن لازم است چه اذان …

مطالعه بیشتر »

منزل شخصی به مسجد محله متصل است، وی می¬خواهد منزلش را بفروشد، متولی مسجد می¬گوید: من به خاطر نفع مسجد ادعای شفعه می¬کنم و این حق مسجد است، آیا متولی¬ مسجد می¬تواند ادعای شفعه کند؟

الجواب باسم ملهم الصواب در صورت مذکوره متولی­ مسجد برای منازل متصل به مسجد نمی­تواند ادعای شفعه کند؛ زیرا در دعوای شفعه، مالک بودن زمین لازمی است؛ اما در همسایگی این مکان، مسجد موجود است و مسجد وقف می­باشد که وقف در ملکیت هیچ شخصی نیست. الدلائل: ــ في النُّتف …

مطالعه بیشتر »

بنده خواستم از شخصی پول قرض بگیرم(مثلا 20 میلیون تومان)، آن بنده خدا گفت: من پول تومان ندارم، ولی روپیه دارم، اگر می خواهید من این پول ها را برایت تبدیل به تومان می کنم و می فرستم، ولی از هر یک میلیون، پنجاه افغانی کمیشن(حق العمل یا همان کارمزد) می گیرم، یعنی در قبال 20 میلیون تومانی که به شما می دهم، از هر یک میلیون، پنجاه افغانی برمی دارم، آیا این نوع معامله در شریعت جایز است یا خیر؟

الجواب باسم ملهم الصواب خیر، جایز نیست؛ زیرا این صورت، اضافگی خالی از عوض بوده و در ربا داخل می­شود، لهذا شخص باید عین روپیه را به آن شخص بدهد تا خودش آن را به تومان تبدیل کند و هنگام پرداخت قرض، شخص وامدار، به اندازه همان روپیه به شخص …

مطالعه بیشتر »

در شهر ما یک مغازه هست که به روشی پول های کاغذی کهنه را که از بازار افتاده می-خرد، به اینصورت که پول های قدیمی را که شماره سریال آن، از بین رفته را با قیمت کمتری می خرد، این پول ها به گونه ای هست که حتی عموم بانک ها نیز آن‌هارا نه قبول می کنند و نه عوض می کنند، خریدار می گوید که ما این نوع پول ها را به بانک مرکزی می بریم و آن ها را تبدیل به پول نو می کنیم. لطفا در این باره توضیح دهید و اینکه آیا خرید و فروخت این نوع پول ها به صورت کمی وزیادتی جایز است یا خیر؟

الجواب باسم ملهم الصواب تا زمانی که ثمنیت­شان باقی باشد، فروش این­گونه پول­ها به قیمت بیشتر یا کمتر درست نیست و الا فروش‌شان اشکالی نخواهد داشت. لازم به ذکر است که عدم اعتبار این­گونه پول­ها در بازار و بانک­ها، دلالت بر عدم وجود ثمنیت می­کنند؛ از این‌رو فروش­شان به بیشتر …

مطالعه بیشتر »

بنده می خواستم از پاکستان کفش بخرم، مبلغی حدود 100 میلیون به پاکستان حواله کردم(مثلا به اندازه 10 میلیون روپیه می شود)، اما بنابر دلایلی نتوانستم کفش بخرم، پول های بنده پیش حواله چی امانت ماند(از آن هیچ چیزی قبض نکردم)، بعد از دو ماه به حواله چی گفتم آن روپیه ها را تبدیل به تومن کرده و برایم بفرست، اگر حواله چی آن پول ها را تبدیل به تومن کرده و برایم بفرستد، من سود می کنم(چون در عرض دو ماه حواله بالاتر رفته است)، حال آیا برای من جایز است آن پول های تبدیل شده به تومان را بگیرم؟

الجواب باسم ملهم الصواب باید دانست: از آنجایی كه پول كشورهاي مختلف، اجناس متفاوت به شمار می­روند و اسامی و موازين پول هر كشور با يک ديگر فرق می­كنند؛ لذا مبادله و فروختن پول یک کشور با پول کشور دیگر، بصورت كمی و زيادتی، نقد و نسيه با يكديگر، بالإجماع …

مطالعه بیشتر »

مهندسی شرکت ساختمان سازی دارد، چند نفر شریک شده، پول جمع آوری می کنند و به وی می دهند تا ساختمانی برای آن ها در مدت معینی(مثلا یک سال) درست کرده و به آنها تحویل بدهد. بعد از تحویل پول و تکمیل مدت، مهندس نتوانسته آن ساختمان را در موعد مقرر تحویل بدهد. حالا مهندس می گوید: تا زمان تکمیل پروژه و تحویل ساختمان، اجاره خانه شما را به شما می پردازم(یعنی اینکه شما فرض کنید که این ساختمان درست شده و شما آن را به من اجاره داده اید). بسیاری از مردم این پول را دریافت می کنند، آیا دریافت این پول جایز است یا خیر؟ لطفا با ذکر دلایل توضیح دهید.

الجواب باسم ملهم الصواب آنچه از عبارات فقهاء معلوم می­شود اینکه به این نوع عقدها، عقد استصناع گفته می­شود. همچنین در استصناع توافق بر شرط غرامت در هنگام قرارداد جایز است به این شکل که طرفین چنین توافق کنند اگر سازنده، کالا را به تاخیر تحویل داد، بخشی از قیمت …

مطالعه بیشتر »

امروزه خرید و فروش اینترنتی در دنیا رایج شده، در صورتی که فروشنده عکس مبیع را به مشتری از طریق فضای مجازی، نشان دهد، بعد از رسیدن کالا به درب منزل، اگر چنانچه مشتری از کالا راضی نبود، آیا این اختیار را دارد که کالا را برگرداند؟ نیز در صورت برگرداندن کالا، هزینه برگرداندن بر چه کسی است، بر فروشنده یا مشتری؟

الجواب باسم ملهم الصواب اگر در هنگام معامله خرید اینترنتی، مشتری عکس کالا را از طریق اینترنت دید، به هر صورتی که کالا به دست مشتری رسید، برایش خیار رویت ثابت می­شود؛ یعنی بعد از دیدن کالا، بعلت ناراضی بودن از کالا، اختیار دارد که کالا را برگرداند؛  زیرا با …

مطالعه بیشتر »

آیا گرفتن وجه برای سرقفلی خانه ها و مغازه ها، جایز است؟

الجواب باسم ملهم الصواب قبل از بیان حکم سرقفلی باید دانست که سرقفلی به چه چیزی گفته می­شود؛ تعریف سرقفلی: سرقفلی به حق ماندن در منزل و مغازه اطلاق می­شود؛ بدین ترتیب که صاحب منزل یا مغازه، آن را برای مدت طولانی یا دایمی به کسی اجازه می­دهد؛ ولی نخست …

مطالعه بیشتر »