زنی پس از اینکه از شوهرش طلاق می‌گیرد، حدود 10 یا 20 روز دیگر با شخصی دیگر ازدواج می‌کند، حال بفرمایید آیا نکاح او با این شخص منعقد شده است؟ و در صورتی که دو نفر با یکدیگر مباشرت داشته باشند آیا گذراندن عدت مجدد نیز لازم است؟ شایان ذکر است شوهر این زن مدت چند سالی بود که با زنش ارتباط نداشته است.

جواب:

باید دانست که نکاح کردن با زنی که در عدت شوهرش نشسته است، جایز نیست و چنین نکاحی منعقد نشده است، و باید پس از سپری شدن مدت زمان شرعی عدت دوباره وی را به عقد خویش در بیاورد. و گذراندن عدت مجدد لازم نیست، همان مدت زمان باقیمانده را سپری کند کفایت می‌کند و پس از آن دوباره نکاح بین آنها خوانده شود.

دلایل:

ـ في رد المحتار:

أما نكاح منكوحة الغير ومعتدته فالدخول فيه لا يوجب العدة إن علم أنها للغير؛ لأنه لم يقل أحد بجوازه فلم ينعقد أصلًا([1]) اهـ.

ـ وفي الفتاوی الکاملیة:

(سئلت) عن نکاح منکوحة الغیر أو معتدّته، هل لا ینعقد أصلًا، وهل إذا دخل بها تجب العدّة؟

(فالجواب) إنّه لا ینعقد أصلًا، ولا تجب فیه العدّة بالدّخول إن علم أنّها منکوحة الغیر أو معتدّته.

وفي «فتاوی الأنقروي» نقلًا عن «الخلاصة»: رجل تزوّج امرأة في عدّة الوفاة وجامعها، فلمّا انقضت عدّتها تزوّجها ثانیًا یجوز([2]) اهـ.


([1]) رد المحتار: (4/266)، کتاب النکاح، باب: المهر، مطلب: في نکاح الفاسد، ط: دار المعرفة.

([2]) الفتاوی الکاملیة: ص 31، کتاب الطلاق، باب: العدة.

و الله اعلم بالصّواب

آدرس فتوا: https://hamadie.ir/fiqh/?p=4040
مدرسه دینی اصحاب الصفه زاهدان، دارالافتاء مجازی حمادیه، اهل سنت و جماعت بر اساس فقه حنفی
کپی و انتشار فتاوی با ذکر نام منبع «مدرسه دینی اصحاب الصفه زاهدان، دارالافتاء مجازی حمادیه» و آدرس فتوا مجاز می باشد و انتشار بدون ذکر منبع و آدرس شرعاً مجاز نمی باشد.