الجواب باسم ملهم الصواب بعد از اینکه پارچه های کفن را مطابق سنت روی هم گذاشتید، ابتدا پارچه ها را از طرف چپ بپیچید و سپس طرف راست را بر روی آن قرار دهید. الدلائل: ـ في الدّر: (ویلفّ یساره ثم یمینه، ثم اللفافة کذلک) لیکون الأیمن علی الأیسر.([1]) ـ …
مطالعه بیشتر »غسّال (مرده شو) ابتدا باید کدام عضو میت را بشوید؛ دستها یا دهان و بینی، اگر دستها را بشوید باید تا بند دست بشوید یا تا آرنج؟
الجواب باسم ملهم الصواب ابتدا غسل را مطابق سنت از جانب راست آغاز کند؛ البته دستهای میت را ابتدا نشوید؛ زیرا شستن دستها در ابتدای غسل، جهت نظافت کردن بقیه بدن است و میت خودش را خود نظافت نمیکند که نیاز باشد دست هایش را اول از همه بشوید، لذا …
مطالعه بیشتر »وقتی میت زن را کفن میکنیم، پارچه خرقه (تکه پارچه برای بستن سینه زن ) را چگونه و در کدام قسمت ببندیم؟
الجواب باسم ملهم الصواب پارچه خرقه در بالای همه پارچه ها در قسمت سینه و شکم بسته میشود؛ زیرا امکان دارد زمان حمل جنازه کفن باز شود و این پارچه، کفن را از بازشدن محافظت میکند. الدلائل: ـ في الهندیة: وخرقة یربط بها ثدیاها وکفایة إزار ولفافة وخمار هکذا في …
مطالعه بیشتر »در وقت غسل دادن میت، پاهایش به کدام طرف باشد؟
الجواب باسم ملهم الصواب برای نهادن میت وقت غسل قول اصح این است که هر جانبی میسر گردد نهاده شود. البته یک قولی هم هست که اینطور نهادن؛ سرش به مشرق و پاهایش را به طرف قبله کنند تا رویش به طرف قبله شود، یا که سرش را به طرف …
مطالعه بیشتر »شنیده ام میگویند: «ارواح مرده ها پنجشنبه ها آزاد میشوند و منتظراند که چه کسی به زیارتشان میرود و فاتحه میخواند. لذا پنجشنبه ها میروم بر مزار عزیزان که وفات کرده اند. آیا این حقیقت و ثبوت شرعی دارد؟
الجواب باسم ملهم الصواب بله. آنچه از عبارات فقهی و متون کتابهای عقاید دانسته میشود این است که ارواح مردهها گاهی به قبرهایشان برمیگردند؛ خصوصا پنجشنبه ها و جمعه ها، حتی کسیکه به زیارت قبرها میرود، صاحب قبر، آن شخص را به خوبی می شناسد. البته درباره این مسئله باید …
مطالعه بیشتر »طریقه خواندن نماز جنازه چگونه است؟
جواب: نماز جنازه چهار تکبیر دارد؛ پس از تکبیر اول «ثناء» (سبحانک اللهم…)، بعد تکبیر دوم «درود شریف»، پس از تکبیر سوم «دعای میت»، و بعد از تکبیر چهارم سلام گفته میشود. دلیله: ـ في الفتاوی الهندیة: وصلاة الجنازة أربع تكبيرات: فيكبر للافتتاح ويقول: سبحانك اللهم إلخ، ثم يكبر أخرى …
مطالعه بیشتر »اگر شخصی با تأخیر به نماز جنازه رسید، و نماز جنازه شروع شده بود، تکبیرات فوت شده را چگونه ادا کند؟
جواب: مقتدی هر زمان که رسید لازم است تکبیر گفته و با امام شریک شود، گرچه امام تکبیر چهارم را نیز گفته باشد ولی هنوز سلام نداده باشد، بقیه تکبیرات را بعد از فارغ شدن بگوید. اگر هنگام شریک شدن در نماز برایش معلوم بود که چندمین تکبیر است، پس …
مطالعه بیشتر »آیا بعد از تکبیر چهارم نماز جنازه بصورت دست بسته سلام بگویند، یا اینکه دستها را باز نموده و سلام بگویند؟ چون در نماز جنازه میبینیم که برخی بصورت دست بسته سلام میگویند و بعضی هم بعد از تکبیر چهارم دستها را باز میکنند و بعد سلام میگویند، کدام روش صحیح است؟
جواب: آنگونه که از تصریح برخی از کتب فتوا مثل خلاصة الفتاوی مشخص است: از آنجا که بعد از تکبیر چهارم ذکر و دعای مسنونی وجود ندارد، لذا صحیح این است که بعد از تکبیر چهارم دستها را باز کرده و سپس دو سلام گفته شود. دلیله: ـ في خلاصة …
مطالعه بیشتر »هنگام دفن میت، روش سنت گذاشتن میت در قبر کدام است: بر پشت گذاشته شود و فقط چهرهاش را بطرف قبله بگردانند، یا اینکه میت بصورت کامل بر پهلوی راست و رو به قبله گذاشته شود؟
جواب: سنت این است که میت بر پهلوی راست در قبر گذاشته شود تا کاملا رو به قبله باشد و این روش بهتر است، اگرچه با گذاشتن میت بر پشت و تنها صورتش را به سمت قبله گردانیدن نیز سنت رو به قبله شدن ادا میشود، اما روش نخست بهتر …
مطالعه بیشتر »آیا دفن کردن میت در شب جایز است؟
جواب: بله بدون شبهه و کراهیت جایز است. دلایل: ـ في سنن الترمذي: عن ابن عباس؛ أن النبي صلى الله عليه وسلم دخل قبرا ليلا فأسرج له سراج فأخذه من قبل القبلة وقال: رحمك الله إن كنت لأواها تلاء للقرآن وكبر عليه أربعا.([1]) ـ وفي الدر المختار: لا يكره الدفن …
مطالعه بیشتر »