الجواب باسم ملهم الصواب خیر. عدت او نگذشته است؛ زیرا عدت از لحظه طلاق شروع میشود و باید بعد از طلاق تا سپریشدن سه حیض عدت بگذراند. این همه مدت که از شوهر دور بوده در نکاح او بوده و عدت طلاق، بدون وقوع طلاق متحقق نمیشود. پس عدتش از …
مطالعه بیشتر »دختر چهار ساله ای که مادرش وفات کرده. پدربزرگ و مادربزرگش نیز قبلا وفات کرده اند، فقط پدر، برادر، خواهر، خاله، عمه، عمو و دایی دارد. حالا حضانتش به ترتیب به عهده چه کسی است؟
الجواب باسم ملهم الصواب طبق ترتیب عبارات کتب فقهی، اولین شخصی که حضانت فرزند ــ پسر تا هفت سالهشدنش و دختر تا زمان بالغ شدنش ــ بر عهده اوست، مادر می باشد. بعد از وفات مادر، به مادرِ مادر و سپس به مادرِ پدر سپرده می شود. اگر هیچکدام از …
مطالعه بیشتر »تفاوت میان خلع و طلاق چیست؟
جواب: میان خلع و طلاق تفاوتهایی وجود دارد از جمله: 1ـ خلع اکثرا از طرف زن مطالبه میشود، چنانچه مطالبه آن از طرف مرد باشد، در اینصورت موقوف بر پذیرش از طرف زن است، چنانچه قبول کند واقع میشود وگرنه، نه. حال آنکه طلاق بر قبول کردن زن موقوف نیست، …
مطالعه بیشتر »خُلع چیست؟
جواب: اگر میان زن و شوهر هیچ تفاهم و توافقی در زندگی وجود ندارد، و چارهای جز جدایی ندارند، آن مهریه و کالایی که شوهر داده است را برگرداند و خود را خلاص کند به این ترتیب که شوهر موافقت کند که در مقابل برگشت دادن مهریه یا بخشش مهریه …
مطالعه بیشتر »شخصی زنش را در حالت حیض طلاق میدهد، با توجه به اینکه عدت زن مطلقهای که عادت ماهانه دارد، مدت سه حیض است، آیا حیضی که زن در آن طلاق شده است، در عدت شمار میشود یا اینکه او باید سه حیض کامل بگذراند؟
جواب: حیضی که زن در آن طلاق شده است به حساب نمیآید و آن زن باید سه حیض کامل بگذراند. دلایل: ـ في التنویر: ولا إعتداد بحیض طلّقت فیه([1]) اهـ. ـ وفي الخانیّة: فإن طلّقها في حیضها کان علیها الإعتداد بثلاث حیض کوامل، ولا تحتسب هذه الحیضة من العدة([2]) اهـ. …
مطالعه بیشتر »دختر نابالغی از شوهرش طلاق میگیرد، حال عدتش را به چه صورت بگذراند؟
جواب: بر دختر نابالغ لازم است که مدت سه ماه عدت بگذراند. دلیله: ـ في الخانیّة: ولو کانت المطلّقة صغیرة أو آیسة وهي حرة، فعدّتها بثلاثة أشهر([1]) اهـ. ([1]) فتاوی الخانیة: (1/347)، کتاب الطلاق، باب: العدة، ط: دار الفکر.
مطالعه بیشتر »زن حاملهای شوهرش وفات میکند، و مدت 15 روز پس از فوت شوهر وضع حمل می کند، تکلیف عدت زن چه میشود؟
جواب: عدت زن مذکور با وضع حمل به پایان رسیده است، و لازم نیست که مدت چهار ماه و ده روز را سپری کند. دلایل: ـ في الدر المختار: وفي حق الحامل مطلقًا وضع حملها([1]) اهـ ـ وفي رد المحتار: قوله: مطلقًا أي: سواء کان عن طلاق أو وفاة أو …
مطالعه بیشتر »دختری که هنوز به سن بلوغ نرسیده بود، شوهرش او را طلاق داد، آن دختر در اثنای زمان عدت آثار بلوغ را مشاهده کرد، آیا در اینصورت عدتش را بر حسب ماه بگذراند یا اینکه طبق حیض؟
جواب: در صورت مذکور باید عدتش را از سر بگیرد و مدت سه حیض را عدت بگذارد. دلیله: ـ في الخانیة: المطلّقة الصغیرة إذا إعتدّت وبلغت في خلال العدّة، فإنّها تستقبل العدّة بثلاث حیض، مبتوتة کانت أو رجعیّة، وکذا الآیسة إذا إعتدّت ببعض الشهور ثمّ حاضت أو حبلت، تستقبل العدّة …
مطالعه بیشتر »زنی پس از اینکه از شوهرش طلاق میگیرد، حدود 10 یا 20 روز دیگر با شخصی دیگر ازدواج میکند، حال بفرمایید آیا نکاح او با این شخص منعقد شده است؟ و در صورتی که دو نفر با یکدیگر مباشرت داشته باشند آیا گذراندن عدت مجدد نیز لازم است؟ شایان ذکر است شوهر این زن مدت چند سالی بود که با زنش ارتباط نداشته است.
جواب: باید دانست که نکاح کردن با زنی که در عدت شوهرش نشسته است، جایز نیست و چنین نکاحی منعقد نشده است، و باید پس از سپری شدن مدت زمان شرعی عدت دوباره وی را به عقد خویش در بیاورد. و گذراندن عدت مجدد لازم نیست، همان مدت زمان باقیمانده …
مطالعه بیشتر »شخصی در خانه با همسرش دعوا میکند و از آن جا بیرون میشود، بعد از مدتی یکی به خانه می آید و به همسر آن شخص میگوید که شوهر تو گفته: من تو را یک طلاق داده ام، بعد از مدتی شوهر دوباره به خانه برمی گردد و می گوید که من تو را طلاق نداده بودم، فقط بخاطر ترساندن تو به آن مرد گفته بودم که برو و به همسرم بگو که شوهرت گفته است: من همسرم را یک طلاق داده ام. آیا از گفتن چنین جمله ای طلاق واقع می شود یا خیر؟
الجواب وبالله التوفیق در صورت مسئوله، اگر حقیقتا شخص مذکور بنابر ترساندن زن خود به آن شخص گفته است که من همسرم را یک طلاق داده ام، در اینصورت بر همسر آن یک طلاق رجعی واقع شده است، این شخص در دوران عدت میتواند به همسر خود فعلا یا قولا …
مطالعه بیشتر »