الجواب باسم ملهم الصواب بله. این عمل از رسول الله صلی الله علیه وسلم و یاران گرامیشان و بعد از آنها تا به امروز دستور العمل تمام اسلاف وبزرگان و شخصیتهای علمی و دینی در جهان اسلام بوده و خواهد بود. نه تنها بر این مهم عمل کردند؛ بلکه خیلی …
مطالعه بیشتر »زید حدود 40 سال قبل در چهار طرف زمین مواتی سنگ میگذارد و یک چاه نیز بر آن زمین حفر میکند تا جایی که چاه به آب میرسد، اما دوباره آن را به همان حالت رها میکند و کشاورزی و آبادی ایجاد نمیکند. پس از گذشت چهار سال شخصی دیگر زمین مذکور را تحویل میگیرد و بر آن کشاورزی میکند، وارثان زید به او تذکر میدهند اما او گوش نمیکند؛ حال از نظر شرعی زمین متعلق به زید است یا شخص دوم که در آن کشاورزی کرده است؟
جواب: حفر چاه تا جایی که به آب برسد، احیاء به حساب میآید و به این ترتیب زمین متعلق به زید است و تصرف شخص دوم اعتباری ندارد و باید زمین را به زید یا وارثانش برگرداند. دلایل: ـ في الحدیث الشریف: عن سعيد بن زيد، عن النبي صلى الله …
مطالعه بیشتر »آیا خود دعا به تنهایی عبادت است؟
جواب: دعا نه تنها به خودی خود عبادت به حساب میآید، بلکه در حدیث شریف از دعا به عنوان مغز عبادت یاد شده است. دلایل: ـ في الحدیث الشریف: عن النعمان بن بشير، قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: «الدعاء هو العبادة» ، ثم قرأ هذه الآية: [ادعوني …
مطالعه بیشتر »آیا خوردن گوشت خرگوش جایز است؟
جواب: خوردن گوشت خرگوش بدون کراهیت جایز است. دلایل: ـ في اللباب: (ولا بأس بأكل الأرنب)، لأنه ليس من السباع، ولا من آكلة الجيف، فأشبه الظبي.([1]) ـ وفي البدائع: ولا بأس بأكل الأرنب لما روي عن ابن عباس – رضي الله عنهما – أنه قال: «كنا عند رسول الله – …
مطالعه بیشتر »هنگام دفن میت، روش سنت گذاشتن میت در قبر کدام است: بر پشت گذاشته شود و فقط چهرهاش را بطرف قبله بگردانند، یا اینکه میت بصورت کامل بر پهلوی راست و رو به قبله گذاشته شود؟
جواب: سنت این است که میت بر پهلوی راست در قبر گذاشته شود تا کاملا رو به قبله باشد و این روش بهتر است، اگرچه با گذاشتن میت بر پشت و تنها صورتش را به سمت قبله گردانیدن نیز سنت رو به قبله شدن ادا میشود، اما روش نخست بهتر …
مطالعه بیشتر »آیا دفن کردن میت در شب جایز است؟
جواب: بله بدون شبهه و کراهیت جایز است. دلایل: ـ في سنن الترمذي: عن ابن عباس؛ أن النبي صلى الله عليه وسلم دخل قبرا ليلا فأسرج له سراج فأخذه من قبل القبلة وقال: رحمك الله إن كنت لأواها تلاء للقرآن وكبر عليه أربعا.([1]) ـ وفي الدر المختار: لا يكره الدفن …
مطالعه بیشتر »روش خواندن نماز حاجت چگونه است؟
جواب: در حدیث شریف روش خواندن نماز حاجت اینگونه بیان شده است: فرد صاحب حاجت به درستی وضو بگیرد و سپس دو رکعت نماز نفل بخواند؛ پس از اتمام نماز، حمد و ثنای الله جل جلاله رابیان کند و بر رسول الله صلی الله علیه وسلم درود بفرستد سپس این …
مطالعه بیشتر »سنت مؤکده و غیر مؤکده چیست؟
جواب: آنچه را که رسول الله صلی الله علیه وسلم اکثراً مراعات نموده و ترک کردن آن را نکوهش کرده باشند، آن را «سنت مؤکده» گویند. و آنچه را ترغیب کرده باشند و ترکش را شایسته ملامت و نکوهش ندانسته باشند، «سنت غیر مؤکده» میگویند، که نام دیگر آن مستحب …
مطالعه بیشتر »آیا غسل کردن بصورت برهنه در حمامی که کاملا تمام جوانب آن پوشیده است و امکان دیده شدن وجود ندارد جایز است؟
جواب: گرچه بهتر است هنگام غسل با پارچهای عورت پوشیده شود، اما با این وجود، در مکان بسته و بدور از انظار مردم، برهنه غسل کردن نیز بدون کراهیت جایز است. دلیله: ـ في صحیح البخاري: ـ عن أم هانئ بنت أبي طالب أنها ذهبت إلى رسول الله صلى الله …
مطالعه بیشتر »بعد از نماز جماعت و دعا، مصافحه کردن با امام جماعت چه حکمی دارد؟
جواب: مسنون دانستن مصافحه با امام بعد از نماز، در شریعت ثبوتی ندارد و با این نیت مصافحه کردن جایز نیست؛ البته اگر هدف از مصافحه کردن ملاقات امام جماعت باشد اشکالی ندارد، در اینصورن نیز گاه گاه باشد بهتر است. دلیله: ـ في رد المحتار: ونقل في تبيين المحارم …
مطالعه بیشتر »