وکالت

شخصی از من می‌خواهد وسایلی از بازار برایش بخرم، مثلا قیمت کالا صد هزار تومان است، ما چانه می‌زنیم و آن را هشتاد هزار می‌خریم، و به او می‌گوییم که آن را صد یا صد و ده هزار تومان خریده‌ایم، تا به این وسیله از او فایده بگیریم، چون برایش کرایه، وقت، و غیره صرف کرده‌ایم، آیا گرفتن این پول جایز است یا خیر؟ چون این سفارشات همیشه وجود دارند.

الجواب وبالله التوفیق خیر؛ برداشتن چنین پولی جایز نیست، و حق مردم بوده و خیانت در امانت است، زیرا شما فقط وکیل هستید که برایش خرید می‌کنید، لذا از برداشتن چنین پولی جداً خودداری کنید، و بهتر این است که به او بگویید من از شما کرایه را می‌گیرم تا …

مطالعه بیشتر »

من در شهر زندگی می‌کنم و فامیل‌های من در روستا، بعضی اوقات آنها زی و آستینی را که می دوزند برای من می‌فرستند که برایشان بفروشم، من ارزانترین قیمت را به صاحب زی آستین می گویم اما خودم به بیشتر از آن قیمت می فروشم و آن مبلغ اضافی را خودم بر می دارم. حال بفرمایید این فایده‌ای را که بر می‌دارم حرام است یا نه؟ البته طرف خبر ندارد که من آن را به بیشتر فروخته ام.

الجواب وبالله التوفیق شما برای فروش اجناس وکیل آنها هستید، و وکیل امانت دار است و خیانت در امانت جایز نیست، در صورت فروختن جنس  به قیمت بالاتر پول اضافی را باید به خود آنها بدهید یا از آنها اجازه بگیرید.  الدلائل: ـ في الدرّ المختار: (فكذا) أي يكون للمأمور …

مطالعه بیشتر »

اگر شخصی بدون هماهنگی موکل، معامله‌ای را از طرف وی منعقد کند، یا اینکه در مجلس نکاح وکالت دختری را به عهده می‌گیرد که دختر وی را نمی‌شناسد، آیا چنین ایجاب و قبولی در معامله و عقد نکاح معتبر است یا خیر؟

الجواب و بالله التوفیق در وکالت شرط است که موکل برای انجام معامله (خرید و فروش)، یا عقد نکاح اجازه داده و وکیل نیز بر مبنای خواسته و رضایت موکل خود تصرف داشته باشد؛ در برخی مناطق این مسئله رسم است که به جای اجازه گرفتن مستقیم از دختر، وکیلی …

مطالعه بیشتر »

محمد براي فروختن ماشين خود بكر را وكيل مي كند، اما بكر سفري چند روزه دارد و نمی تواند به این کار برسد، از این رو مي گويد كه پسر عموی خودم را وكيل مي كنم تا ماشين را براي محمد بفروشد، چرا كه پسر عمویش هم مثل خودش در معاملات مهارت دارد، حال آيا در چنين صورتي بكر مي تواند پسر عمویش را براي فروش ماشين محمد وكيل نمايد؟

الجواب باسم ملهم الصواب خير، بكر نمي تواند براي فروختن ماشين، پسر عمویش را وكيل كند مگر در صورتي كه خود محمد به او اجازه بدهد، يا اينكه بگويد هر طور صلاح مي داني و به هر صورتی آن را بفروش. الدلائل: ـ في الدر: (الوكيل لا يوكل إلا بإذن …

مطالعه بیشتر »

در باب نکاح، از میان وارثان، کدامیک مستحق وکالت است، که وی را وکیل قرار دهند؟

الجواب باسم ملهم الصواب در میان وارثان، عصبه بنفسه از همه بیشتر مستحق  وکالت اند، مراد از عصبه بنفسه افراد ذیل می‌باشند:   1ـ فرزند2ـ نوه پسری3ـ پدر4ـ پدر بزرگ 5ـ برادران 6ـ عمو وغیره. الدلائل: ـ فی تبیین الحقائق: وقوله بترتيب الإرث يعني أولاهم الابن وابن الابن وإن سفل ، …

مطالعه بیشتر »

فردی در رشته وکالت تحصیل نموده و اکنون حرفه ی وکالت را برای خود برگزیده است. اینک آیا جایز است که شخص مذکور برای امرار معاش خود، در قبال وکالت از موکلان خود اجرت دریافت کند؟چون برخی از علما فرموده اند که وکیل در وکالتش متبرع می باشد، لذا گرفتن مزد در قبال وکالت صحیح نمی باشد.

الجواب باسم ملهم الصواب اگر عقد وکالت مبتنی بر شرع باشد، و وکیل در وکالتش مرتکب ظلم نشود، و دفاع از مظلوم در دستور کارش باشد، گرفتن اجرت برای او جایز و حلال می باشد. اما چنانچه عقد وکالت موافق احکام شرع نباشد و وکیل در وکالتش از ظالم جانبداری …

مطالعه بیشتر »