غسل و جنابت

شخصی با همسر خود جماع کرد. صبح وقتی از خواب بیدار شد حالت مریضی بر او طاری گشت. حالا اگر غسل کند احتمال بیماری  می ­رود. آیا تیمم برایش جایز است یا باید غسل کند؟

الجواب باسم ملهم الصواب فرد بیمار در انجام اعمال واجبه تا حد توان بر انجام آن­ها مبادرت ورزد؛ اما اگر شخصی واقعا در توانش نبود و یا هم از انجام آن، برایش ضرری مرتب می­شد، شریعت هم از توان شخص بالاتر او را مکلف نکرده است. اگر فکر کرد و …

مطالعه بیشتر »

آیا در صورتی که ناخن‌ها با لاک ناخن پوشیده شده باشند، در چنین حالتی وضو و غسل درست است؟

جواب: از آنجا که لاک ناخن مانع رسیدن آب به ناخن می‌شود، لذا وضو و غسل با وجود لاک ناخن صحیح نیست، باید ابتدا لاک را از ناخن پاک کرد سپس اقدام به غسل یا وضو نمود. دلایل: ـ في رد المحتار: نعم ذكر الخلاف في شرح المنية في العجين …

مطالعه بیشتر »

آیا غسل کردن بصورت برهنه در حمامی که کاملا تمام جوانب آن پوشیده است و امکان دیده شدن وجود ندارد جایز است؟

جواب: گرچه بهتر است هنگام غسل با پارچه‌ای عورت پوشیده شود، اما با این وجود، در مکان بسته و بدور از انظار مردم، برهنه غسل کردن نیز بدون کراهیت جایز است. دلیله: ـ في صحیح البخاري: ـ عن أم هانئ بنت أبي طالب أنها ذهبت إلى رسول الله صلى الله …

مطالعه بیشتر »

خواندن اذکار و معمولات روزانه یا خواندن درود در حالت جنابت چه حکمی دارد؟

جواب: در حالت جنابت فقط خواندن قرآن جایز نیست. بنابراین دعا، ذکر، تسبیحات و خواندن درود جایز می‌باشد. البته مستحب است که شخص برای انجام اعمال مذکور در حالت جنابت وضو بگیرد. دلیله:  ـ في الدر المختار وحاشیة لابن عابدین: (ولا بأس) لحائض وجنب (بقراءة أدعية ومسها وحملها وذكر الله …

مطالعه بیشتر »

غذا خوردن در حالت جنابت چه حکمی دارد؟

جواب: گرچه غذا خوردن در حالت جنابت اشکالی ندارد، اما بهتر است قبل از غذا خوردن، دست و دهان شسته شوند. دلیله: ـ في الفتاوی الهندیة: ولا بأس للجنب أن ینام ویعاود أهله قبل أن یتوضأ، وإن توضأ فحسن. وإن أراد أن یأکل أو یشرب، فینبغي أن یتمضمض ویغسل یدیه([1]). …

مطالعه بیشتر »

بر زن و شوهری به سبب مقاربت غسل واجب شده است، آیا جایز است که بدون انجام غسل بخوابند و غسل را پس از بیدار شدن انجام دهند؟

جواب:  جایز است، اما بهتر است قبل از خوابیدن حداقل وضو بگیرند. دلیله: ـ في الفقه الإسلامي وأدلته: الثالث ـ مندوب: في أحوال كثيرة منها ما يأتي … قبل غسل الجنابة، وللجنب عند الأكل والشرب والنوم ومعاودة الوطء، لورود السنة به، قالت عائشة: «كان النبي صلّى الله عليه وسلم إذا …

مطالعه بیشتر »

شخصی در حالت جنابت به مسجد می رود، نماز گزاران حاضر در مسجد به علت نبود امام او را پیش کرده تا نماز را اقامه کند، او هم به علت شرم و خجالت نتوانسته عذر خود را اظهار کند، و به عنوان امام، نماز را اقامه می‌کند. اینک آیا نماز مقتدیان صحیح است، یا اینکه امام، فساد نماز را اعلام کرده تا مقتدیان نمازشان را اعاده کنند؟

الجواب وبالله التوفیق یکی از شرایط صحت نماز، پاکی از نجاست حکمی و حقیقی است. و در مسئله‌ی امامت نیز این شرائط قید شده‌اند. و تا زمانی که امام نمازش صحیح نباشد، نماز مقتدیان نیز صحیح قرار نمی گیرد، زیرا طبق اصل شرعی«الإمام ضامن» امام ضامن نماز مقتدیان است یعنی …

مطالعه بیشتر »

آيا هنگام غسل، رسانیدن آب به چشمان لازم است؟ چرا كه بعضي مي گويند: ما هنگام غسل به چشمان خود نيز آب را مي رسانيم.

الجواب باسم ملهم الصواب خير؛ لازم نيست زيرا كه رسانيدن آب به چشمان موجب حرج و ضعف در بينايي چشمان مي شود، و خداوند متعال در قرآن مجيد فرموده: [وما جعل عليكم في الدين من حرج] . الدلائل: ـ في الدر: (لا) يجب (غسل ما فيه حرج كعين) وإن اكتحل …

مطالعه بیشتر »

زنی بعد از مجامعت با همسرش و قبل از اینکه غسل کند، خون حیض می بیند. آیا انجام غسل بر او واجب است ؟

الجواب باسم ملهم الصواب در صورت مسئوله، اگر برای نظافت غسل می کند خوب است؛ اما برای چنین زنی گنجایش دارد تا صبر کرده و به محض پاک شدن از حیض غسل را انجام دهد. الدلائل: – فی البحر: وإذا أجنبت المرأة ثم أدركها الحيض، فإن شاءت اغتسلت، وإن شاءت …

مطالعه بیشتر »

شخص جنبی که غسل جنابت را انجام نداده، و یا زنی که در حالت قاعدگی است به کلنیک دندان پزشکی مراجعه می‌کند و دندان خود را با مواد شیمیایی ‌پُر می‌کند، آیا پرکردن دندان در حالت جنابت، و یا حیض ونفاس صحیح است؟ و آیا در صحت غسلش خللی وارد می‌شود؟

الجواب باسم ملهم الصواب در کتب فقهی آمده است که برای بستن جبیره(پانسمان) طهارت شرط نمی‌باشد و این در حالیست که جبیره در بعضی موارد قسمت اعظمی از عضو مربوطه را در بر می‌گیرد، بنابراین پر کردن دندان در مقابل جبیره از حیث اشغال فضا، پایین تر است، پس باید …

مطالعه بیشتر »