الجواب بسم ملهم الصواب حکم خریدوفروش امتیاز 1ـ ائمه ثلاثه: بیع منافع مؤبده را بدونشرط عین بودنِ مبیع، جائز میدانند. 2ـ احناف: عین بودن مبیع را ضروری میدانند. البته متأخرین احناف حقوق و منافع را در رتبه مال قرار داده اند. یعنی حقوق مجرده مانند: حق امتیاز، یا اسم و …
مطالعه بیشتر »آیا شوهر زن برای فرزندان آن زن که از شوهر قبلیاش داشته محرم است یا خیر؟
الجواب باسم ملهم الصواب بله. محرم است؛ البته با قید دخول ـــ که باید این شخص با آن زن همخوابی کرده باشد و دخول هم صورت گرفته باشد ـــ تا این شخص برای فرزندان آن زن محرم شود؛ زیرا اگر بدون صورت گرفتن دخول، آن زن را طلاق دهد، میتواند …
مطالعه بیشتر »آیا تمام محارم زن مانند عمه و خاله برای شوهرش محرم هستند یا خیر؟
الجواب باسم ملهم الصواب خیر. عمه و خاله زن برای شوهرش محرم نیستند؛ زیرا محرم کسی است که هرگز نکاح با او درست نباشد. در حالی که بعد از طلاق یا وفات زن، مرد می تواند عمه و خاله زن را نکاح کند. پس باید شوهر از نگاه کردن به …
مطالعه بیشتر »من در ایام تشریق بعد از نماز تکبیرهای تشریق را فراموش کردم و از مسجد خارج شدم. آیا میتوانم به طور قضایی آنها را بخوانم؟
الجواب باسم ملهم الصواب خیر. بعد از اینکه از مسجد بیرون شدید و یا در داخل مسجد عمل منافی با نماز انجام دادید، تکبیرات تشریق را نمی توانید بخوانید و قضایی هم ندارد. الدلائل: ـ في الرّد: فلو خرج من المسجد أو تکلم عامداً أو ساهیاً أو أحدث عامدا سقط …
مطالعه بیشتر »ما در روستای خیلی کوهستانی و دوردست زندگی میکنیم که وسایلی مثل یخچال و این چیزها در فصل گرما وجود ندارد و معمولا مردم گوشتها را زیر نور خورشید خشک می کنند و گاهی این گوشتها قبل از خشک شدن بو میگیرند. آیا بو گرفتن، تأثیری در حرام شدن آن دارد که خوردنش جایز نباشد یا خیر؟
الجواب باسم ملهم الصواب زمانیکه گوشت بو گرفت و این بو گرفتن گوشت به اندازه ای زیاد بود که طبع سالم از آن نفرت پیدا کرد و آن را ناپسند میدانست، آن وقت در حرمت و ناجایزبودن آن تأثیر دارد و خوردنش جایز نیست و باید از خوردنش پرهیز شود. …
مطالعه بیشتر »شخصی به منظور آباد کردن زمینی موات بر روی آن چاهی حفر میکند، اما چاه به آب نمیرسد و آن شخص نیز مدت 5 سال کاری بر آن زمین انجام نمیدهد؛ حال شخصی دیگر پس از گذشت مدت زمان مذکور آن زمین را آباد کرده است، اما نفر اول مدعی است که زمین متعلق به او است چون او بر روی زمین چاه حفر کرده است. نظر شرع در این مورد چیست؟
جواب: حفر چاه تا زمانی که به آب نرسیده باشد، حکم «احیاء» را ندارد، بلکه به آن «تحجیر» میگویند. و باید دانست که فقط در صورت احیاء زمین به آباد کننده و اقدام کنندهاش میرسد، اما در صورت تحجیر، اولویت آباد کردن زمین با شخص مذکور است. و از طرفی …
مطالعه بیشتر »زید حدود 40 سال قبل در چهار طرف زمین مواتی سنگ میگذارد و یک چاه نیز بر آن زمین حفر میکند تا جایی که چاه به آب میرسد، اما دوباره آن را به همان حالت رها میکند و کشاورزی و آبادی ایجاد نمیکند. پس از گذشت چهار سال شخصی دیگر زمین مذکور را تحویل میگیرد و بر آن کشاورزی میکند، وارثان زید به او تذکر میدهند اما او گوش نمیکند؛ حال از نظر شرعی زمین متعلق به زید است یا شخص دوم که در آن کشاورزی کرده است؟
جواب: حفر چاه تا جایی که به آب برسد، احیاء به حساب میآید و به این ترتیب زمین متعلق به زید است و تصرف شخص دوم اعتباری ندارد و باید زمین را به زید یا وارثانش برگرداند. دلایل: ـ في الحدیث الشریف: عن سعيد بن زيد، عن النبي صلى الله …
مطالعه بیشتر »تحجیر در اصطلاح شرع و فقه اسلامی به چه چیزی میگویند؟
جواب: مراد از «تحجیر» این است که شخص با چیدن سنگ در جوانب چهار گانه یک قطعه زمین موات([1])، مانع تصرف دیگران شود. واژهی «تحجیر» عربی و از ریشهی «حجر» به معنای «منع» اشتقاق یافته است. تحجیر با مواردی از جمله: گذاشتن سنگ، تنهی درختان، گذاشتن خار و خاشاک یا …
مطالعه بیشتر »زید در زمین خودش چاهی حفر کرده است که آب زیادی داشته است، پس از مدتی در همسایگی زید، شخصی دیگر در ملک خودش اقدام به حفر چاهی عمیق تر از چاه زید میکند. آن چاه اکنون پرآب تر از چاه زید است و طبق ادعای زید، آب چاه او پس از حفر چاه در همسایگیاش کمتر شده است؛ حال زید ادعا دارد که همسایهاش باید در این باره جوابگو باشد و به او خسارت پرداخت کند، آیا ادعای زید صحیح است؟
جواب: ادعای زید صحیح نیست، چون وقتی که زمین همسایه در ملکیت خود او است، پس او مختار است که در ملک خودش به هر صورت که میخواهد تصرف کند؛ گرچه آن تصرف حفر چاه باشد طوری که با حفر چاه توسط همسایه، آب چاه زید کم شده باشد، زیرا …
مطالعه بیشتر »خوردن دُنبلان یا خایههای گوسفند چه حکمی دارد؟
جواب: خوردن هفت عضو از اعضای حیوانات حلال گوشت حرام است که تفصیل آن را میتوانید در فتوای به آدرس http://hamadie.ir/fiqh/?p=644 مشاهده کنید. که یکی از موارد حرام، دُنبلان یا خایههای حیوانات حلال گوشت از جمله گوسفند است. دلیله: ـ في الفتاوی الهندیة: وأما بيان ما يحرم أكله من أجزاء …
مطالعه بیشتر »