برگزاری مراسم جشن تولد برای فرزندان و … چه حکمی دارد؟

جواب:

برگزاری چنین جشن‌هایی و دعوت از دوستان و آشنایان و نیز تبریک گفتن بدین منظور هیچگونه ثبوت شرعی ندارد و از فرهنگ‌های بیگانگان مأخوذ است که اجتناب از آن لازم است. دین اسلام دینی غنی و بی نیاز از سایر ادیان است و آموزه‌های مستقل خود را داشته و هیچگونه نیازی به فرهنگ‌های پوسیده‌ی کفار و بیگانگان ندارد. یکی از فرهنگ‌های بیگانه همین برگزاری مراسم جشن تولد است که از هیچیک از بزرگان دین ثابت نیست که برای فرزندان خود مراسم جشن تولد بگیرند. لذا لازم است از چنین تقلیدهایی دست برداریم. از طرفی هم عمری که می‌گذرد باید موجب افسوس و تأسف باشد که در آن چقدر نافرمانی و معصیت پروردگار صورت گرفته است؛ اگر در آن عبادت نیز انجام شده است، باز هم باید افسوس خورد که چنان که شایسته عبادت پروردگار بوده، انجام نشده است، نه اینکه با برپایی چنین جلساتی الله را ناراض کنیم. لذا برگزاری چنین جلسات بدعت است و بدعت سراسر گمراهی و ضلالت است.

دلایل:

ـ قال رسول الله صلی الله علیه وسلم: «من أحدث في أمرنا هذا ما ليس منه فهو رد»([1]).

ـ قال رسول الله صلی الله علیه وسلم: «من عمل عملا ليس عليه أمرنا فهو رد»([2]) .

ـ وفي صحيح مسلم عن جابر رضي الله عنه عن النبي صلى الله عليه وسلم أنه كان يقول في خطبة الجمعة: «أما بعد فإن خير الحديث كتاب الله وخير الهدي هدي محمد صلى الله عليه وسلم وشر الأمور محدثاتها وكل بدعة ضلالة»([3]).


([1]) صحیح مسلم، کتاب الأقضیة (1718).

([2]) صحیح مسلم، کتاب الأقضیة (1718).

([3]) صحیح مسلم، کتاب الجمعة (867).

و الله اعلم بالصّواب

آدرس فتوا: https://hamadie.ir/fiqh/?p=4172
مدرسه دینی اصحاب الصفه زاهدان، دارالافتاء مجازی حمادیه، اهل سنت و جماعت بر اساس فقه حنفی
کپی و انتشار فتاوی با ذکر نام منبع «مدرسه دینی اصحاب الصفه زاهدان، دارالافتاء مجازی حمادیه» و آدرس فتوا مجاز می باشد و انتشار بدون ذکر منبع و آدرس شرعاً مجاز نمی باشد.