سود و بهره

اگر فردی نماز نخواند و وام­های سودی بگیرد، آیا کافر می ­شود یا خیر؟ چون حدیث داریم که فرق مسلمان با کافر نماز است. آیا زنش طلاق می ­شود یا خیر؟

الجواب باسم ملهم الصواب شخصی که قصدا نمازش را ترک کند و سود بخورد؛ البته از روی اعتقاد، فرضیت نماز را انکار کند و سودخوردن را هم حلال بداند، در این­صورت بالاجماع کافر است و زنش طلاق می­شود؛ اما شخصی که بنابر سستی و تنبلی نماز نمی­خواند و یا بنابر …

مطالعه بیشتر »

شخصی پول خود را به صرّاف می‌دهد که از ایران به افغانستان حواله کند، صرّاف می گوید: اگر پول خود را یکماه یا بیشتر نزد من بگذاری حق الزحمه خود را نمی‌گیرم اما اگر فورا بخواهی حق خود را دریافت خواهم کرد. حال سؤال اینجاست آیا از لحاظ شرعی اینکه پول یکماه نزد صرّاف باشد وحق خود را نگیرد جواز دارد یا خیر؟

الجواب باسم ملهم الصواب خیر، از لحاظ شرعی جایز نیست چون این پول قرض داده شده و هر قرضی که فایده ای را به دنبال داشته باشد پیامبر صلی الله علیه وسلم از آن نهی کرده است. الدلائل: ـ فی الدرّالمختار: وفی الأشباه: کل قرض جرَّ نفعا حرام.([1]) ـ وفی …

مطالعه بیشتر »

علی در قبال مبلغ 20میلیون تومان ایرانی در سال 92 که در آن زمان پول ایرانی دارای ارزش فراوانی بوده است ضامن محمد می‌شود، و در آن زمان علی پول های افغانی خود را که 4لک بوده را تبدیل به تومان ایرانی کرده است تا بتواند 20میلیون تومان را پرداخت بکند. والان می‌گوید که شما بجای پول ایرانی همان 4لک افغانی را به من پرداخت کن که الان به پول ایران 130 میلیون تومان می‌شود. حال آیا محمد باید تومان پرداخت کند یا افغانی و آیا نوسان ارز اعتبار دارد یا نه؟

الجواب باسم ملهم الصواب در این مسئله محمد مؤظف است تا همان 20 میلیون تومان ایرانی را پرداخت کند و نوسان ارزی در این بحث معتبر نیست. الدلائل: ـ فی الدرّ المختار: (استقرض من الفلوس الرائجة والعدالي فكسدت فعليه مثلها كاسدة) و (لا) يغرم(قيمتها) وكذا كل ما يكال ويوزن، لما …

مطالعه بیشتر »

شخصی از بانک اسکناس‌های نو تحویل می‌گیرد سپس از دیگران در مقابل معاوضه این اسکناس‌های جدید پول بیشتری می‌گیرد مثلا اسکناس ده هزاری نو در مقابل دوازده هزار اسکناس استفاده شده. حال آیا گرفتن این پول اضافه جواز دارد؟

الجواب باسم ملهم الصواب از لحاظ شرعی گرفتن پول اضافه بخاطر جدید بودن جواز ندارد و ربا محسوب می‌شود و این عمل شایسته شخص مسلمان نیست و باید از آن جدا خودداری کند. الدلائل: ـ فی الدرّالمختار: (وجید مال الربا) لا حقوق العباد(وردیئه سواء).([1]) مثلا بمثل لإهدار التفاوت فی الوصف …

مطالعه بیشتر »

بنده وام بانکی که دو درصد سود داشت گرفتم و حالا هم خیلی پشیمانم و اثراتش را در زندگیم می‌بینم و احساس گناه می‌کنم، باید چه کار کنم، آیا راه حلی وجود دارد؟

الجواب وهو الموفّق إلی الصواب بله، راه حلش این است که توبه کنید و بار دیگر این کار را انجام ندهید، الله متعال غیر از شرک سایر گناهان بندگانش را می‌بخشد. الدلائل: ـ في تفسیرالقرآن العظیم: [لا يَغْفِرُ أَنْ يُشْرَكَ بِهِ]. أي لا يغفر لعبد لقيه وهو مشرك به، [وَيَغْفِرُ …

مطالعه بیشتر »

اینجانب وسایل از جمال الدین قرضاً خرید می‌کنم و بعد همین وسایل‌ها را قبل از ادای حساب، با ایشان در مقابل کالائی که قیمتش کمتر است، عوض می‌کنم. آیا این معامله ما صحیح است یا خیر؟ با بیان دلیل واضح بفرمایید.

الجواب باسم ملهم الصواب بعد از اینکه معامله شما صورت گرفت و شما حسابتان را کاملاً، پرداخت نکردید. و دو مرتبه از مشتری همان جنس را از قیمت فروخته شده‌اش، ارزان تر ‌خرید می‌کنید. این یک نوع ربا محسوب می‌شود. و ربا در شریعت محمدی حرام است. امّا در صورتی …

مطالعه بیشتر »

بانک در مقابل اینکه مردم پولهایشان را در بانک قرار دهند، به آنها وام‌های بی‌بهره می‌دهد.(وام صفر درصد) آیا اخذ این‌گونه قرض‌ و وام از نظر شرع درست می‌باشد؟

الجواب باسم ملهم الصواب تا حالا دیده نشده بانک به کسی وامی بدون بهره بدهد بلکه تمام انواع وام های بانکی خالی از سود و ربا نمی‌باشند. در مسئله مورد بحث اگر دقت بخرج دهیم خواهیم یافت که بانک این مبلغ را به شرط نهادن مبلغی در بانک تحویل می‌دهد. …

مطالعه بیشتر »

شخصی وام ازدواج دیگری را به مبلغ 15 میلیون تومان می‌خرد در حالیکه از ربوی بودن آن بی خبر است؛ وقتی وام می‌آید سهمیه فروشنده را پرداخت می‌کند و مدتی بعد متوجه ربوی بودن آن می‌شود لذا اینک پشیمان گشته و توبه می‌کند. الف): بفرمائید تکلیف این پول‌ها چیست و چه راهکاری در شریعت مطهّره وجود دارد تا این شخص متضرّر نشود؟ ب ): آیا چنان صورتی وجود دارد تا از این پول به نوعی فایده حاصل نماید مثلا: زکات یا قرضش را از این مال ادا نماید؟ ج ): و آیا می‌تواند این پول را به شخصی دیگر دهد؟

الجواب باسم ملهم الصواب خداوند متعال در چندین جا از کتاب خود (قرآن) امر به کسب و خوردن روزی حلال نموده و از حرام و مشتبهات منع کرده است چنانکه می‌فرماید: «یا أیها الذین آمنوا کلوا من طیبات مارزقناکم» شایسته فرد مسلمان است تا از حرام باز آید و بکوشد …

مطالعه بیشتر »

در دستور تحریم ربا چه حکمت هایی موجود است؟

الجواب وبالله التوفیق وقتی اسلام با شدت هر چه تمامتر با ربا و رباخواران به مبارزه بر می‌خیزد و آن را اکیداً تحریم می‌نماید، مسلماً مصلحت هایی را از جهات اخلاقی، اجتماعی و اقتصادی رعایت نموده و می‌خواهد جامعه‌ای سالم و به دور از هرگونه انحرافات را بوجود آورد. علمای …

مطالعه بیشتر »

آيا برنج خوب واعلي (باسمتي) 20 كيلويي را ميتوان با برنج ادني (تايلندي) 30 كيلويي عوض كرد و معامله نمود؟

الجواب باسم ملهم الصواب خير، عوض كردن برنج ادني با اعلي به اين صورت جايز نيست، چرا كه علت ربا در آن ديده ميشود، علت ربا نزد ما قدر و جنس ميباشد، مراد از قدر و جنس،‌ كيل است در اشياي مكيلات، ووزن است در موزونات، اگرچه برنج ها در …

مطالعه بیشتر »