الجواب باسم ملهم الصواب خیر، برای ثبوت طلاق دو گواه الزامی است. الدلائل: ـ فی الدرّالمختار: کتاب الشهادات: (و) نصابها (لغیرها من الحقوق سواء کان) الحق (مالا أو غیره کنکاح وطلاق ووکالة ووصیة واستهلال صبی) ولو (للإرث رجلان)……(أو رجل وامراتان)([1]) ـ وفی الهندیة: وشرط فیها شهادة رجلین، أو رجل وامرأتین …
مطالعه بیشتر »آیا شهادت شخصی که لال است پذیرفته میشود یا خیر؟
الجواب باسم ملهم الصواب خیر، چون شهادت با تلفظ کردن الفاظ شهادت ادا می شود و فرد لال نمیتواند الفاظ شهادت را تلفظ کند، لذا شهادتش قبول نمیشود. الدلائل: ـ في الدر: (لا) تقبل (من أعمى) أي لا يقضي بها، ولو قضى صح، وعم قوله (مطلقاً) ما لو عمي بعد …
مطالعه بیشتر »آیا شهادت غلام (برده) پذیرفته میشود یا خیر؟
الجواب باسم ملهم الصواب خیر، شهادت غلام قابل قبول نیست؛ زیرا یکی از شرایط شهادت آزاد بودن فرد است که در غلام این شرط دیده نمیشود، پس بنابر نبودن آزادی در غلام شهادتش قابل قبول نیست. الدلائل: ـ في بدائع الصّنائع: ومنها الحرية؛ فلا تقبل شهادة العبد؛ لقوله تعالى: [ضرب …
مطالعه بیشتر »زمین زید که به صورت ارث از پدرش به او رسیده، در دست خالد است. بعد از گذشت مدت زمان 30 سال، زید با ادعای مالکیت زمین، این ادعا را مطرح کرده، و نزد قاضي حق خود را مطالبه میکند. اینک آیا از نظر شرع این زمین متعلق به زید است؟ و بحث دیگر اینکه آیا قاضی میتواند بعد از گذشت این مدت، به ادعای زید گوش کند.
الجواب وبالله التوفیق این مسئله دو صورت دارد: 1ـ ثبوت حق ملکیت برای زید در زمین 2ـ مدت زمان معتبر برای سماع ادعا. در رابطه با شق اول باید گفت: حق مالکیت زید در زمین همچنان برقرار است؛ زیرا حق یک شخص که در ملکیت شخصی دیگر قرار دارد، از …
مطالعه بیشتر »در برخی متون دینی آمده است که حق با گذشت 30 سال ساقط میشود، و در برخی متون دیگر قول پانزده سال نیز آمده است؛ شایسته است ما لها وما علیها این مسأله را توضیح دهید.
الجواب وبالله التوفیق این مسئله دو صورت دارد: 1ساقط شدن حق2ـ مدت زمان معتبر برای سقوط حق. در رابطه با شق اول باید گفت: منظور از سقوط حق با گذشت زمان این نیست که صاحب حق، از حقِ ثابت خود بعد از این که 30 یا 15 سال بگذرد محروم …
مطالعه بیشتر »فردي زميني را وقف مدرسه كرده بود و با قطعیت تمام مقدار زمین وقفی را نیز در کاغذی ثبت نموده و آن را تأیید و امضاء کرده است؛ اینک یکی از وارثان وی ادعا دارد که ما مستحقان این زمین هستیم. اكنون بفرماييد ادعاي وراثت او در زمین موقوفه ثابت ميشود يا خير؟
الجواب باسم ملهم الصواب هنگامی كه وقف از طرف واقف با قطعیت تأیید و امضاء شود، تام و كامل گشته و از ملکیت واقف خارج ميشود؛ بنابراین ادعاي وراثت و استحقاق وارثان در زمین موقوفه مذکور، صحيح نمي باشد. چون زمين وقفي به ارث برده نميشود. الدلائل: ـ في الدر: …
مطالعه بیشتر »