طهارت

در دوران عادت ماهانه، از آنجا که زنان مدت چند روزی بخاطر عذر شرعی نماز نمی خوانند، برای برخی از زنان پس از پاک شدن بخاطر وقفه‌ی ایجاد شده، کسالت در عبادت بوجود می‌آید؛ بطوری که بعد از پاک شدن، نشاط سابق را ندارند، آیا راهکاری وجود دارد تا این ضعف بوجود نیاید؟

جواب: برای چنین افرادی توصیه می شود در دوران عادت ماهانه، با رسیدن وقت هر نماز، وضو بگیرند و بر جانماز خود بنشینند و به اندازه‌ی مدت زمان ادای نماز همان وقت ـ زمانی که پاک بوده اند ـ فقط ذکر و تسبیح بگویند چون ذکر و تسبیح در این …

مطالعه بیشتر »

اعضای وضو باید پی در پی و بدون وقفه شسته شوند و تأخیری در شستن اعضای وضو بوجود نیاید که این کار ـ بوجود آمدن فاصله ـ کراهیت دارد؛ حال اگر هنگام وضو گرفتن آب تمام شد قطعا تا تهیه و تدارک آب، وقفه‌ای بوجود خواهد آمد، آیا در این صورت نیز کراهیت بوجود خواهد آمد؟

جواب: خیر در این صورت کراهیتی در وضو بوجود نمی‌آید، چون بنابر عارض شدن عذری فاصله بوجود آمده است و در صورت عذر کراهیتی بوجود نمی‌آید. دلیله: في الفتاوی الهندیة: وإنما یکره التفریق في الوضوء إذا کان بغیر عذر، أما إذا کان بعذر، بأن فرغ ماء الوضوء، فیذهب لطلب الماء …

مطالعه بیشتر »

پس از استفاده از کرم یا وازلین وضو می‌گیرد اما بخاطر چربی موجود بر اعضای وضو، آب بر آن اعضاء مستقر نمی‌شود و بخاطر وجود چربی گویا آب فرار می‌کند، آیا در چنین صورتی وضو انجام شده است؟

جواب: بله وضو صحیح است. دلیله: ـ في الهندیة: وإذا دهن رجليه ثم توضأ وأمر الماء على رجليه فلم يقبل الماء لمكان الدسومة جاز الوضوء. كذا في الذخيرة.([1]) ([1]) الفتاوی الهندیة: (1/54)، کتاب الطهارة، الباب الأول: في الوضوء، ط: دار الفکر.

مطالعه بیشتر »

در فصل زمستان و در حالت مسافرت جز برف چیز دیگری نیافت، آیا با مالیدن برف بر اعضای وضو، طهارت حاصل می‌شود؟

جواب: اگر برف ذوب شده باشد یا متمایل به ذوب شدن باشد به حالتی که بر اعضای وضو مثل آب جریان پیدا کند، در این صورت طهارت حاصل می‌شود، اما چنانچه فقط بر اعضای وضو مالیده شود و فقط تری آن بر اعضای وضو بماند و جریانی نداشته باشد، در …

مطالعه بیشتر »

شخصی در فصل زمستان به جایی مسافرت می‌کند که برف آمده و به شدت سرد است و تهیه آب برای وضو برایش ممکن نیست، حال چنین فردی چه کند؟

جواب: در چنین حالتی جایز است تیمم کند. ـ دلایل: ـ في الخانیة: المسافر إذا لم يجد الماء ووجد الثلج، إن كان ذلك في مكان البرد وزمانه يجوز له التيمم؛ لأن التوضؤ بالثلج لا يجوز إلا بشرط: أن يسيل الماء على أعضائه ويتقاطر، وذلك لا يتصور في زمان الشتاء، فإذا …

مطالعه بیشتر »

زمانی که سیل جاری شود، آب چون از بستر زمین حرکت می‌کند، با مخلوط شدن با خاک، گل آلود شده و رنگش تغییر می‌کند، حال وضو گرفتن با چنین آبی جایز است؟

جواب: در صورتی که آب غالب باشد و رقت و جریان آب کما کان موجود باشد وضو گرفتن با آن جایز است. اما چنانچه خاک و گل غالب باشد، در این حالت وضو گرفتن جایز نیست. دلایل: ـ في الفتاوی الهندیة: لو توضأ بماء السيل يجوز وإن خالطه التراب إذا …

مطالعه بیشتر »

شخصی با همسر خود جماع کرد. صبح وقتی از خواب بیدار شد حالت مریضی بر او طاری گشت. حالا اگر غسل کند احتمال بیماری  می ­رود. آیا تیمم برایش جایز است یا باید غسل کند؟

الجواب باسم ملهم الصواب فرد بیمار در انجام اعمال واجبه تا حد توان بر انجام آن­ها مبادرت ورزد؛ اما اگر شخصی واقعا در توانش نبود و یا هم از انجام آن، برایش ضرری مرتب می­شد، شریعت هم از توان شخص بالاتر او را مکلف نکرده است. اگر فکر کرد و …

مطالعه بیشتر »

خون یا چرکی که از زخم خارج شده و به دلیل کم‌بودن، از محل خود تجاوز نکند؛ چنانکه بر اثر حرکت­ دادن عضو زخمی به سرعت و یا برخورد عضو زخمی یا خود زخم با عضو یا چیزی دیگر، این خون یا چرک پخش شده و از محل خروج خود، به محل پاک تجاوز کند. آیا شکننده وضو هست یا خیر؟

الجواب باسم ملهم الصواب اگر فرضا آن خون و چرک به حالت خود گذاشته شود و به چیزی برخورد نکند، احتمال جاری­ شدن نداشته باشد، وضو نمی ­شکند و اگر احتمال جاری ­شدنش می­رود، وضو می ­شکند. البته این حالت بیشتر اجتهادی است و به رای و گمان شخص وابسته …

مطالعه بیشتر »

اگر نجاست غلیظه؛ مثل مدفوع حیوانات را آتش کرده و بر روی آن آتش چای جوشانده شود و غذا پخته شود، آیا چای و غذا حرام می ­شود یا نه اشکالی ندارد؟

الجواب باسم ملهم الصواب در این باره که دود و یا اثر این نجاست­ها بعد از سوختن، بر غذا و چای در حلال ­بودن و حرام ­بودن تاثیر دارد یا نه، بنابر بلوای عام و نیاز مردم در هر شرایط زمانی، هیچ اشکالی ندارد و چای و غذا بدون هیچ …

مطالعه بیشتر »

آیا تیمم ­کردن بر شیشه درست است؟

الجواب باسم ملهم الصواب تیمم ­کردن بر شیشه درست نیست. مگر زمانی که گَرد و غبار بر روی آن باشد. در این‌صورت گنجایش دارد. الدلائل: ـ في الدرّ المختار: ولا (بمنطبع) کفضة وزجاج (ومترمد) بالإحتراق إلا رماد الحجر فیجوز کحجر مدقوق أو مغسول، وحائط مطین أو مجصص…([1]) ـ وفي رد …

مطالعه بیشتر »