مضاربه و شرکت

آیا مضاربه و شراکت مسلمان با کافر جایز است یا خیر؟

الجواب باسم ملهم الصواب اگر مسلمان مال خود را به کافر برای مضاربه بدهد، شرعا جواز دارد اما مکروه است؛ زیرا در اینصورت تصرفات به دست کافر می­افتد و او از ربا در معاملات پرهیز نمی­کند و نیز از اسباب فاسد کننده­ی عقد چیزی نمی­داند و به آن­ها اعتقادی هم …

مطالعه بیشتر »

آیا فرزندان می توانند بعد از مرگ پدرشان ملک موقوفه را ادعا بکنند؟

آیا فرزندان می توانند بعد از مرگ پدرشان ملک موقوفه را ادعا بکنند؟ الجواب باسم ملهم الصواب خیر، نمی‌توانند چنین ادعایی بکنند چون شيء موقوفه به محض وقف از ملک واقف خارج می‌شود و وارثان حق چنین کاری را ندارند. الدلائل: ـ فی مختصرالقدوری: وإذا صح الوقف: لم یجز بیعه …

مطالعه بیشتر »

آیا دادن وسایل مغازه به شخصی به عنوان عقد مضاربه جایز است یا خیر؟

الجواب باسم ملهم الصواب خیر، چنین عقدی بنابر نصوص فقهی ذیل جایز نمی باشد. الدلائل: ـ في الهندیة: ( منها ): أن يكون رأس المال دراهم أو دنانير عند أبي حنيفة وأبي يوسف رحمهما الله تعالى، وعند محمد رحمه الله تعالى أو فلوساً رائجة حتى إذا كان رأس مال المضاربة …

مطالعه بیشتر »

آیا دو شخص می‌توانند در شکار کردن شریک شوند مثلا: توری با هم نصب کنند یا سگی را برای شکار بفرستند، در صورت جواز، شکار بین آنها چگونه تقسیم می شود؟

الجواب باسم ملهم الصواب بله، می‌توانند با هم شریک شوند، و شکار بین آنها بصورت مساوی تقسیم می‌شود. الدلائل: ـ في الهندیة: وإذا اشتركا في الاصطياد ولهما كلب فأرسلاه أو نصبا شبكة فالصيد بينهما ، كذا في «المحيط». ولو كان الكلب لأحدهما وهو في يده فأرسلاه جميعاً كان ما أخذ …

مطالعه بیشتر »

آیا شرکت مفاوضه(شریک بودن درسرمایه و در تصرف و در دِین به صورت مساوی) بین مسلمان و کافر درست می‌باشد؟

الجواب باسم ملهم الصواب خیر، درست نمی‌باشد زیراکه تملیک بعضی از اشیا در ادیان کفار جایز می‌باشد از قبیل شراب، گوشت خوک، وغیره… که در شرعیت مقدس اسلام حرام هستند. الدلائل: ـ في الرد: قوله:(ومسلم وكافر) أفاد أنها تصح بين ذميين كنصراني ومجوسي كما في «الخانية». قوله:(لعدم المساواة) فإن العبد …

مطالعه بیشتر »

شخصی مقداری پول به دیگری می‌دهد که با آنها به صورت مضاربه کار کند، اما شرط می‌گذارد که مضارب، جنس‌ها را فقط نقدی بفروشد و به کسی نسیه ندهد، حال بفرمایید این شخص می‌تواند نسیه بدهد یا خیر؟

الجواب وبالله التوفیق خیر، مضارب نمی‌تواند به کسی نسیه دهد، چون این شرط درست است و بر مضارب لازم است که این شرط را رعایت کند. الدلائل: ـ في ردّالمحتار: وإنما جاز له النسيئة لأنه عسى لا يحصل له الربح إلا بالنسيئة، حتى لو شرط عليه البيع بالنقد لا يجوز …

مطالعه بیشتر »

شخصی مقداری پول به دست کسی می دهد که با آنها کار کند و هر چه به دست آورد کاملاً به صاحب مال برگرداند، و به عامل چیزی نرسد، آیا این کار درست است؟

الجواب وبالله التوفیق بله، این کار درست است و به این عمل «بضاعت» می‌گویند، که عامل به صورت تبرع و احسان برای صاحب مال کار می‌کند و خود چیزی از فایده بر نمی‌دارد. الدلائل ـ في الدرّالمختار: (ودفع المال إلی آخر مع شرط الربح) کله (للمالک، بضاعة) فیکون وکیلاً متبرعاً.([1]) …

مطالعه بیشتر »

دو نفر با هم شریک شده اند و هر کدام صد میلیون تومان سرمایه آورده است، بعد از مدتی یکی از آن دو با پول شخصی خود که ربطی به شراکت آن دو ندارد، به اندازه صد میلیون تومان وسایل خریده و به صد و ده میلیون تومان آن را به شریک خود فروخته است، آیا این معامله درست است؟

الجواب وبالله التوفیق هر یکی از شرکا در اموال شخصی خود که ربطی به عقد شراکت آن ها ندارند مستقل هستند، حتی هر یکی از شرکا می تواند سهمیه خود از فایده  همین شراکت را هم به شریک خود بفروشد؛ پس این معامله ای که میان آن ها صورت گرفته …

مطالعه بیشتر »

آیا شریک می تواند زکات مال مشترک را بدون اجازه شریکش ادا کند؟

الجواب وبالله التوفیق خیر، برای شریک جایز نیست که زکات مال شریک خود را ادا کند، مگر این که شریک خودش به او اجازه بدهد. الدلائل: ـ في الدرّ المختار: (ولم يزك أحدهما مال الآخر بغير إذنه، فإن أذن كل وأديا معاً) أو جهل (ضمن كل نصيب صاحبه) وتقاصّا أو …

مطالعه بیشتر »

دو نفر با هم شریک بودند و تجارت می کردند، یکی از این دو نفر فوت کرد، آیا شریک او می تواند هنوز با وارثین شریک در اموال مشترکه ایشان تجارت کند یا خیر؟

الجواب وبالله التوفیق با فوت شریک عقد شراکت باطل می شود، و تصرف کردن در مال او ناجایز است، لذا شریک نمی تواند با عقدی که با متوفی انجام داده با وارثان او شریک باشد. الدلائل: ـ في البحر: قوله:(وتبطل الشركة بموت أحدهما، ولو حكماً) لأنها تتضمن الوكالة ولا بد …

مطالعه بیشتر »