سجده سهو/تلاوت

آیا مسبوق نیز در سجده سهو همراه امام سلام دهد؟

الجواب باسم ملهم الصواب خیر، کسی ­که یک یا چند رکعت با امام در نماز شریک نبوده، نباید هنگام ادای سجده سهو همراه امام سلام بدهد؛ البته سجده سهو را حتما باید انجام دهد. درباره­ ی سلام ­دادن مسبوق همراه امام در سجده سهو باید گفت که اگر قصدا همراه …

مطالعه بیشتر »

از چه اندازه سکوت در نماز، سجده سهو لازم می­گردد؟

الجواب باسم ملهم الصواب در ابتدا باید گفت که نمازخواندن با فکر آرام و خشوع کامل و جمع ­کردن حواس به قبولیت نزدیک­تر است و به انسان حس آرامش می­ دهد. چه خوب است که از تفکر و درنگ­ بر چیزهای منافی با نماز دوری کنیم! حال اگر شخصی در …

مطالعه بیشتر »

آیا صرفاً با نوشتن آیه سجده، لازم است که نویسنده سجده تلاوت بجای آورد؟

جواب: خیر لازم نیست. دلیله: ـ في الخانیة: ولا تجب السجدة بكتابة القرآن لأنه لم يقرأ ولم يسمع([1]). ([1]) فتاوی الخانیة: (99/1)، کتاب الصلاة، المسائل التي تتعلق بقراءة القرآن، ط: دار الفکر.

مطالعه بیشتر »

آیا برای ادای سجده تلاوت در خارج از نماز، پاکی لباس یا بدن لازم است؟

جواب: بله پاکی لباس و بدن لازم است. دلیله: ـ في الخانیة: ويشترط لأداء السجدة ما يشترط للصلاة من طهارة الثوب والبدن والمكان وستر العورة واستقبال القبلة ولا تجوز بالتيمم مع القدرة على الماء([1]). ([1]) فتاوی الخانیة: (99/1)، کتاب الصلاة، المسائل التي تتعلق بقراءة القرآن، ط: دار الفکر.

مطالعه بیشتر »

اگر آیه‌ی سجده‌ای در خارج از نماز تلاوت شد، آیا سجده باید فوراً ادا شود؟

الجواب وبالله التوفیق چنانچه آیه‌ی سجده خارج از نماز تلاوت شود، سجده فوراً واجب نمی‌شود؛ بلکه تلاوت کننده می‌تواند با تأخیر آن را انجام دهد. البته بهتر است فوراً ادا شود؛ چون امکان دارد از یاد برود و با انجام نشدن آن فرد گناهکار می‌گردد. الدلائل: ـ فی الدر: بخلاف …

مطالعه بیشتر »

شخصی در حالت نماز، یکی از آیات سجده را تلاوت نمود و پس از آن فراموش کرد سجده نماید تا اینکه از نماز فارغ شد و یادش آمد سجده را بجای نیاورده است؛ اینک آیا او می‌تواند خارج از نماز سجده‌اش را بجای آورد؟

الجواب وبالله التوفیق سجده‌ای که در داخل نماز واجب شده است، باید در خود نماز ادا گردد، اما اگر بر حسب فراموشی نمازگزار آن را ادا نکرد، از او ساقط می‌شود. الدلائل: ـ فی الدر: (ولو تلاها في الصلاة سجدها فيها لا خارجها) لما مر. وفي البدائع: وإذا لم يسجد …

مطالعه بیشتر »

شخصی در نماز عصر امامت می‌کند و بر حسب فراموشی، نشستنِ قعده‌ی اول را ترک داده و در پایان نماز نیز بنابر فراموشی سجده‌ی سهو بجا نمی‌آورد؛ اینک حکم نمازی که با این حالت ادا می‌شود چیست؟

الجواب وبالله التوفیق نشستن در قعده‌ی نخست، یکی از واجبات نماز بوده، که بجای آوردن آن ضروری می‌باشد و در صورت ترک، بر نمازگزار سجده‌ی سهو لازم می‌گردد؛ چنانچه سجده‌ی سهو انجام شود، خلل ایجاد شده در نماز برطرف می‌گردد. اما اگر سجده‌ی سهو انجام نشود، و این امر نیز …

مطالعه بیشتر »

شخصی در نماز وتر پس از خواندن دعای قنوت، به فراموشی درود ابرهیمی نیز می خواند، آیا در صورت مذکور بعلت تاخیر رکن بر وی سجده ی سهو لازم می شود؟

الجواب باسم ملهم الصواب خیر، بلکه افضل همین است که پس از قنوت در وتر، دورد نیز خوانده شود؛ زیرا آنچه که در قنوت خوانده می شود دعا است و دعای توام با درود افضل می باشد، بنا براین در مقام دعا، درود خواندن اشکالی ندارد که هیچ، بلکه افضل …

مطالعه بیشتر »

چنانچه شخصی سوره فاتحه را در دو رکعت اول دو بار تکرار کرد، آیا در چنین صورتی سجده سهو لازم می‌شود؟

الجواب باسم ملهم الصواب بله، چنانچه شخصی سوره فاتحه را در دو رکعت اول  تکرار کرد، بر وی سجده سهو لازم می‌شود، چراکه میان فاتحه و واجب دیگر که ضم سوره باشد تاخیر صورت گرفته است. الدلائل: ـفی البحر الرائق:  ولو قرأ الفاتحة مرتین یجب علیه السجود لتأخیر السورة کذا …

مطالعه بیشتر »

بنده یک تایپیست هستم که همیشه مقالات و تحقیق‌های صاحبان قلم را تایپ می‌کنم و بعضی مواقع پیش می‌آید که آیات کلام خداوندی را نیز تایپ می‌کنم که در لا‌به‌لای آنها آیه‌های‌ سجده وجود دارد آیا فقط با تایپ کردن آنها بر من سجده واجب می‌شود یا خیر؟

الجواب باسم ملهم الصواب سجده تلاوت به دو صورت بر انسان واجب می‌شود 1ـ تلاوت کردن آیه سجده 2ـ شنیدن آیه سجده. فقهای کرام نیز تصریح داشته‌اند که سجده تلاوت با نوشتن و یا به صورت تهجی خواندن، واجب نمی‌گردد. الدلائل: ـ فی رد المحتار: قوله: (ولا بالتهجي) لأنه لا …

مطالعه بیشتر »