نماز

امامت زن بر زنان در نماز جنازه چه حکمی دارد؟

جواب: مستحب است که زنان هر کدام جداگانه و بصورت انفرادی بر جنازه نماز بخوانند، اما چنانچه با جماعت و به امامت یک زن خوانده شد نیز جایز است. دلایل: ـ في الدر المختار: (و) يكره تحريما (جماعة النساء) ولو التراويح في غير صلاة جنازة (لأنها لم تشرع مكررة) ([1]) …

مطالعه بیشتر »

امامت زن برای سایر زنان در نماز تراویح چه حکمی دارد؟

جواب: امامت زن برای سایر زنان در نماز تراویح یا نماز فرض مکروه تحریمی است. دلایل: ـ في الدر المختار: (و) يكره تحريما (جماعة النساء) ولو التراويح.([1]) ـ وفي رد المحتار: (قوله ولو في التراويح) أفاد أن الكراهة في كل ما تشرع فيه جماعة الرجال فرضا أو نفلا.([2]) ([1]) الدر …

مطالعه بیشتر »

در دوران عادت ماهانه، از آنجا که زنان مدت چند روزی بخاطر عذر شرعی نماز نمی خوانند، برای برخی از زنان پس از پاک شدن بخاطر وقفه‌ی ایجاد شده، کسالت در عبادت بوجود می‌آید؛ بطوری که بعد از پاک شدن، نشاط سابق را ندارند، آیا راهکاری وجود دارد تا این ضعف بوجود نیاید؟

جواب: برای چنین افرادی توصیه می شود در دوران عادت ماهانه، با رسیدن وقت هر نماز، وضو بگیرند و بر جانماز خود بنشینند و به اندازه‌ی مدت زمان ادای نماز همان وقت ـ زمانی که پاک بوده اند ـ فقط ذکر و تسبیح بگویند چون ذکر و تسبیح در این …

مطالعه بیشتر »

نمازگزار رکعت سوم نماز مغرب به امام ملحق شده و شریک جماعت می‌شود و بطور کامل رکعت سوم را درمی‌یابد، اینک دو رکعت دیگر را به چه ترتیبی بخواند؟

جواب: نمازگزار بلند شود و قرائت بخواند، رکوع و سجده را بجای بیاورد و سپس برای تشهد بنشیند و باز بلند شود و رکعت باقی مانده را نیز قرائت بخواند و رکوع و سجده و تشهد را بجای آورده و سلام بدهد. دلیله:   ـ في الفتاوی السراجیة: إذا أدرك …

مطالعه بیشتر »

آیا مسبوق نیز در سجده سهو همراه امام سلام دهد؟

الجواب باسم ملهم الصواب خیر، کسی ­که یک یا چند رکعت با امام در نماز شریک نبوده، نباید هنگام ادای سجده سهو همراه امام سلام بدهد؛ البته سجده سهو را حتما باید انجام دهد. درباره­ ی سلام ­دادن مسبوق همراه امام در سجده سهو باید گفت که اگر قصدا همراه …

مطالعه بیشتر »

بنده دو رکعت نماز نفل قبل از نماز عصر نیت کردم که ناگهان نماز عصر اقامه شد. من نماز نفل را تکمیل نکردم و در جماعت نماز عصر به امام پیوستم. حالا این دو رکعت نفل بر من لازم شده، آیا می­توانم بعد از عصر آن را بخوانم یا اینکه در وقتی دیگر بخوانم؟

الجواب باسم ملهم الصواب از آن­جایی ­که رسول الله  صلی ­الله ­علیه ­وسلم نمازخواندن را بعد از عصر تا مغرب، مکروه اعلان کردند، لذا قضا آوردن نماز نفلی که بعد از شروع، آن را فاسد کردید، نیز در این وقت خواندنش مکروه است، لذا مناسب و بهتر آن است که …

مطالعه بیشتر »

بنده در نماز نفل ترتیب سوره را رعایت نکردم و بعد از سوره فاتحه، برعکسِ همیشه تلاوت کردم؛ یعنی در رکعت اول سوره «ناس» را خواندم و در رکعت دوم سوره «فلق» را خواندم و در آخر سجده سهو هم انجام ندادم. آیا نماز من درست شده یا دوباره بخوانم؟

الجواب باسم ملهم الصواب به ترتیب­ خواندن سوره­ ها از واجبات تلاوت است، نه از واجبات نماز، اما رعایت ­نکردن ترتیب در نمازهای فرض مکروه است؛ یعنی در نمازهای فرض باید ترتیب رعایت شود. البته در نفل، چون توسع و گنجایش است، نماز شما بدون کراهیت ادا شده است و …

مطالعه بیشتر »

شخصی در نماز آیه [وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ] را «والذین في فروجهم حافظون» می­خواند، آیا نمازش درست است یا نماز را دوباره بخواند؟

الجواب باسم ملهم الصواب نماز فرد مذکور درست ادا شده؛ زیرا تغییر آن­چنانی در معنا ایجاد نمی ­شود که سبب فساد نماز گردد. الدلائل: ـ في الهندیة: (ومنها) ذكر كلمة مكان كلمة على وجه البدل إن كانت الكلمة التي قرأها مكان كلمة يقرب معناها وهي في القرآن لا تفسد صلاته …

مطالعه بیشتر »

بنده در نماز آیه [تِلْكَ أُمَّةٌ قَدْ خَلَتْ لَهَا مَا كَسَبَتْ وَلَكُمْ مَا كَسَبْتُمْ وَلا تُسْأَلُونَ عَمَّا كَانُوا يَعْمَلُونَ] چنین خواندم: قَدْ خَلَتْ لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعلیكُمْ مَا كَسَبْتُمْ. آیا در نمازم خلل ایجاد شده یا خیر؟

الجواب باسم ملهم الصواب خیر. نماز شما درست ادا شده آن هم بدون هیچ­گونه خللی؛ زیرا واژه «لکم» در این آیه به معنای علیکم است؛ چنانکه علامه ابن جریر طبری آن را به همین معنا تفسیر کرده است. همچنان از تمام تفسیرها چنین فهمیده می­شود؛ زیرا مخاطب برای این کلمه …

مطالعه بیشتر »

اگر فردی نماز نخواند و وام­های سودی بگیرد، آیا کافر می ­شود یا خیر؟ چون حدیث داریم که فرق مسلمان با کافر نماز است. آیا زنش طلاق می ­شود یا خیر؟

الجواب باسم ملهم الصواب شخصی که قصدا نمازش را ترک کند و سود بخورد؛ البته از روی اعتقاد، فرضیت نماز را انکار کند و سودخوردن را هم حلال بداند، در این­صورت بالاجماع کافر است و زنش طلاق می­شود؛ اما شخصی که بنابر سستی و تنبلی نماز نمی­خواند و یا بنابر …

مطالعه بیشتر »