جواب: در اینصورت لازم است قضای روزهها را بجای آورد. دلیله: ـ في الفتاوی الهندیة: ولو قدر على الصيام بعد ما فدى بطل حكم الفداء الذي فداه حتى يجب عليه الصوم هكذا في النهاية. ([1]) ([1]) الفتاوی الهندیة: (207/1)، کتاب الصوم، الباب الخامس: في الأعذار التي تبیح الإفطار، ط: دار …
مطالعه بیشتر »شخصی به دلیل ضعف جسمانی توان روزه گرفتن نداشت و بعد از ماه رمضان نیز قادر به گرفتن روزه نبود، در این صورت چقدر باید فدیه بدهد؟
جواب: اگر فرد به حدی بیمار یا ضعیف بود که توان روزه گرفتن نداشت و امیدی هم به صحت و توانایی نداشت، باید به ازای هر روز معادل یک صدقه فطر بدهد. دلیله: ـ في الفتاوی الهندیة: المريض إذا خاف على نفسه التلف أو ذهاب عضو يفطر بالإجماع… فالشيخ الفاني …
مطالعه بیشتر »در شب ماه مبارک رمضان با همسرش همبستر شد و غسل را به تأخیر انداخت تا اینکه پایان سحر شد و وقت نماز صبح رسید یا اینکه به خواب رفت و بعد از طلوع آفتاب بیدار شد؛ آیا در اینصورت روزهاش درست است؟
جواب: شروع روزه در حالت جنابت اشکالی ندارد و روزه درست است، اما ناپاک ماندن تا بعد از طلوع آفتاب و قضا کردن نماز گناه بسیار بزرگی است؛ از این جهت مرد و زن باید قبل از صبح صادق غسل کنند تا مبادا حالت ناپاکی سبب نحوست نشود. دلیله: ـ …
مطالعه بیشتر »چند نفری صدقه فطر خود را برای طلاب مدرسه غذا درست کردند در ضمن خودشان هم همراه آنها نشسته تناول کردند. آیا با خوردنشان از این غذا صدقه فطرشان ادا شده یا خیر؟
الجواب باسم ملهم الصواب بهتر آن است که صدقات واجبه را در مواردی مصرف کند که شبهه رسیدن دوباره به خود شخص بوجود نیاید. اگر شخصی پول را برای طلاب تسلیم کرد و آنها غذا خریدند، خوردنش همراه آنها اشکالی ندارد؛ اما اگر غذا را خودش درست کرد و رفته …
مطالعه بیشتر »فردی به کرونا مبتلا شده و بخاطر شدت بیماری مجبور است سر ساعات تعیین شده دارو مصرف کند، و نمیتواند روزه بگیرد. آیا بعد از رفع بیماری، حتما باید قضای این روزها را بجای آورد یا اینکه دادن فدیه کفایت می کند؟
الجواب باسم ملهم الصواب در صورت مسئوله بعد از بهبودی قضای آن روزها رابجای آورد؛ زیرا فدیه دادن تا زمانی که توانایی روزه گرفتن داشته باشد، پذیرفته نمیشود و باید روزه بگیرد. الدلائل: ـ في الهندية: (ومنها المرض) المريض إذا خاف على نفسه التلف أو ذهاب عضو يفطر بالإجماع، وإن …
مطالعه بیشتر »چند نفر صدقه فطر خود را یک جا کرده، به یک مسکین دادند، آیا صدقه فطر همه شان ادا شده یا فقط از همان نفر که اموال نزد او جمع شده و پرداخت کرده ادا شده است؟
الجواب باسم ملهم الصواب دادن صدقه فطر یک نفر برای چند مسکین و از چند نفر برای یک مسکین جایز است و از جانب همه ادا می شود. الدلائل: ـ في الرّد: ویجوز أخذ واحد من جمع ودفع واحدة لجمع علی الصحیح فیهما اهـ.([1]) ـ وفي الهندیة: ویجوز دفع ما …
مطالعه بیشتر »استفاده از خمیر دندان در حالت روزه چه حکمی دارد؟
جواب: استفاده از خمیر دندان در حالت روزه بخاطر دارا بودن طعم و مزه کراهیت دارد؛ چون روزه دار را دچار تردید و شک میکند که آیا مواد و ذرات خمیر وارد حلق شده است یا خیر! به همین سبب در دوران روزه داری بهتر است از خمیر دندان استفاده …
مطالعه بیشتر »آیا در زمینه احکام شرعی مانند: نماز و روزه، حکم دکتر کافر معتبر است یا خیر؟ مثلا دکتر غیر مسلمان به شخص مسلمان می¬گوید: شما نباید روزه بگیرید چون مریض میشوید یا اینکه مریضی تان بیشتر میشود، آیا عمل کردن طبق دستور آن جایز است یا خیر و اینکه با قول او می توان روزه را خورد یا خیر؟
الجواب باسم ملهم الصواب حکم دکتر غیر مسلمان در زمینه احکام شرعی در صورتیکه موجب باطل کرن عبادتی باشد، غیر معتبر و عمل کردن بر آن جایز نیست؛ اما در صورتی که موجب ابطال احکام شرعی نباشد، گنجایش دارد. الدلائل: ــ في البحر: وفي «الظهيرية»: رضيع مبطون يخاف موته من …
مطالعه بیشتر »مسجدی که در آن جماعت تبلیغ آمده، در صورتیکه معتکف چاره ای دیگر ندارد، آیا می تواند برای عوض کردن لباس خود به حجره ای برود که دربش از داخل محراب باز می شود و متصل به مسجد است یاخیر؟
الجواب باسم ملهم الصواب هر حصه از مسجد که برای نماز مهیا شده و در آنجا نماز خوانده می شود، جزء مسجد محسوب می شود، و جایی که مخصوص نماز نیست بلکه برای امری دیگر درست شده است مثل اتاق امام یا متولی یا برای گذاشتن اسباب، پس آن خارج …
مطالعه بیشتر »اقتصاد خانواده ام ضعیف بود و در اثر آن مجبور بودم که در ماه رمضان نیز کارگری کنم، اما چون در بعضی روزها از مشقت های زیادی که بر اثر کار به سرم می آمد، نتونستم روزه را ادامه بدهم لذا آن را خوردم، حدوداً 10 یا 15 روزی نتونستم روزه ام را نگه دارم، حالا بفرمایید که در عوض روزه هایی که خوردم قضایی بگیرم کفایت می-کند یا باید کفاره بدهم، لطفا مرا راهنمایی نمایید.
الجواب باسم ملهم الصواب برای انسان مکلف جایز نیست که در روز رمضان به مجرد این که کارگر است و کار میکند، روزه خود را بخورد، اما اگر به مشقت و سختی افتاد و مجبور شد که در اثنای روز افطار کند، در اینصورت به اندازه ای بخورد که مشقت …
مطالعه بیشتر »