الجواب باسم ملهم الصواب از آنجایی که نفقه زن با گذشت زمان، ساقط میشود، شما نمیتوانید بعد از سپریشدن این مدت، حالا نفقه خویش را مطالبه نمایید؛ زیرا لزوم نفقه از هر روزی که میآید بر شوهر لازم میشود، نه از آن روزهایی که گذشته؛ چونکه این همه مدت، نفقه …
مطالعه بیشتر »شخصی عروس (زن پسر) خود را با شهوت لمس کرده یا بوسیده است. آیا عروسش بر پسر او حرام می شود یا خیر؟
الجواب باسم ملهم الصواب از آنجایی که همسرِ پسر برای پدرش محرم است، نباید پدر حتی با نگاه شهوت آمیز بهسوی عروس خود نگاه کند؛ اما اگر احیانا عروس خود را با شهوت لمس کرد یا بوسید؛ به گونه ای که در وجودش تحریک پدید آمد و انتشار آلت صورت …
مطالعه بیشتر »شخص با دختر نسبی خود عمل زشت زنا را انجام داده. آیا زنش بر او حرام شده یا خیر؟
الجواب باسم ملهم الصواب در صورت مسئوله باید گفت که حتی به اشتباه هم اگر نگاه شهوت آمیز به سوی فرج دختر یا فرج مادر زنش داشته باشد، همسرش بر او حرام میشود و میان شخص و زنش جدایی می آید، چه برسد که زنا بکند که در اینصورت بدون …
مطالعه بیشتر »گوش دادن به خطبه نکاح چه حکمی دارد؟
جواب: واجب است. دلایل: ـ في الدر المختار: وكذا يجب الاستماع لسائر الخطب كخطبة نكاح وخطبة عيد وختم على المعتمد.([1]) ـ وفي رد المحتار: فيحرم أكل وشرب وكلام ولو تسبيحا أو رد سلام أو أمرا بمعروف … وكذا الاستماع لسائر الخطب كخطبة نكاح وختم وعيد على المعتمد. اهـ.([2]) ([1]) الدر …
مطالعه بیشتر »امام مسجد ما هنگام جاری کردن صیغه عقد نکاح، فقط یکبار به وکیل و داماد جملات ایجاب و قبول را تلقین میکند، حال آنکه در جاههای دیگر جملات یاد شده را سه مرتبه میگویند. کدام یک درست است؟
جواب: با یک مرتبه تلقین یا گفتن جملات ایجاب و قبول و اجرای آن، نکاح انجام و کامل شده است. آنکه سه مرتبه تکرار میکند برای تأکید است که بهتر است، اما یک مرتبه هم کفایت میکند. دلیله: ـ في رد المحتار: ويحصل انعقاده بالإيجاب والقبول([1]). ([1]) رد المحتار: (78/4)، …
مطالعه بیشتر »آیا گواهی شاهد نکاح برای صحت عقد، صرفاً با حضور در مجلس نکاح پذیرفته است یا اینکه باید عبارات و جملات انعقاد نکاح را شنیده باشد؟
جواب: قول صحیح در این مورد این است که باید عبارات و جملات انعقاد نکاح را شنیده باشد. دلیله: ـ في الفتاوی الخیریة: الأصحّ الّذي علیه العامة أنّ سماع الشهود کلام المتعاقدین، شرط لصحّة النکاح([1]) اهـ. ([1]) الفتاوی الخیریة: (21/1)، کتاب النکاح.
مطالعه بیشتر »آیا نکاح انسان با جن جایز است؟
جواب: طبق قول صحیح جایز نیست. دلیله: ـ في حواشي رد المحتار: الأصحّ أنّه لا یجوز نکاح آدمي جنیّة، کعکسه لإختلاف الجنس، فکانوا کبقیّة الحیوانات([1]) ([1]) رد المحتار: (68/4)، کتاب النکاح، بدایة الکتاب، ط: دار المعرفة.
مطالعه بیشتر »مادربزرگ در نبود دخترش، برای آرام کردن نوهی شیرخوارش، پستانش را در دهان او میگذارد، و این کار را طی چند نوبت و در ایام متوالی انجام میدهد؛ خود آن زن (مادربزرگ) در این موقع حدود 5 ماه میشد که دختر خردسالش را از شیر گرفته بود؛ یعنی موقعی که پستان را در دهان نوهی خود گذاشته بود، 5 ماه از دو سالگی نوزاد خودش گذشته بود. او (مادربزرگ) میگوید: زمانی که پستانها را در دهان نوهی خود گذاشتهام، به هیچ وجه شیر نداشتهاند و صرفاً این کار را برای آرام کردن او انجام دادهام و نسبت به این امر اطمینان کامل دارم. حال که سالیانی از این ماجرا میگذرد، نوهی یاد شده در سوال، بزرگ شده است و خواهان ازدواج با یکی دیگر از نوههای آن مادربزرگ است. و از آنجا که در میان مردم شایع شده است که مادربزرگ به نوهی خود شیر داده است، آنها دست نگه داشتهاند و خواهان نظر شرع در این مورد هستند تا اگر مانعی نباشد، این وصلت انجام شود. لطفاً دیدگاه و توصیه شرع را مطابق فقه حنفی بیان فرمایید.
الجواب: برای ثبوت حرمت رضاعت (شیرخوارگی)، شرط است که نوزاد حتما شیر خورده باشد. و لازم نیست که نوزاد بطور کامل سیر شود، بلکه حتی با خوردن یک قطره شیر نیز حرمت ثابت میشود. لذا در سوال فوق از آنجا که مادربزرگ ادعا دارد که در این موقع پستانهایش شیر …
مطالعه بیشتر »شخصی حدود سه سال است که با دختر عموی خود نامزد شده است اما هنوز عروسی نکرده و دختر هم در خانه پدرش بوده است. در میان این مدت، پدر دختر به داماد می گوید که دختر من تو را نمی خواهد و به خانه من نیا و زنگ هم نزن و دختر خود را هم به تو نمی دهم، حالا بعد از سه سال، پدر زن به داماد می گوید که تو باید نفقه دختر در این مدت سه سال را بدهی، حال آیا بر داماد نفقه لازم می شود یا خیر؟
الجواب وبالله التوفيق باید دانست که نفقات به آن چیزی گفته میشود که شخص، بر خود و یا دیگران خرج میکند، آن مالی که شخص برای دیگران خرج میکند، بنابر اسبابی بوده، که یکی از آنها زوجیت میباشد. بعد از اینکه ایجاب و قبول در میان زوجین صورت گرفت و …
مطالعه بیشتر »زید با زنی ازدواج کرده، بعد از چند مدت بین شان اختلاف واقع شده که(طبق مجلسی که در میان آنها منعقد شده) مقصر زن بوده، و نیز تقاضای طلاق از طرف زن می باشد، اما شوهر آن را طلاق نمی دهد و از خانواده همسر خسارت می خواهد، حال آیا در صورتی که زن مقصر باشد، (در صورت طلاق دادن) به زن مهریه تعلق می گیرد یا خیر؟ و دیگر اینکه شوهر می خواهد اسم زنش را از شناسنامه اش حذف کند، آیا با حذف کردن اسم زن از شناسنامه طلاقی واقع می گردد یا خیر؟
الجواب باسم ملهم الصواب باید دانست که زندگی زناشویی بجز از مراعات حقوق زوجین در بین همدیگر و بجز آرامش و دوستی و رحمت و حسن معاشرت با یکدیگر، دوام پیدا نمیکند، و گاهگاهی پیش می آید که شخص همسر خود را ناپسند میداند، یا اینکه همسر شوهر خود را …
مطالعه بیشتر »