رضاعت

مادربزرگ در نبود دخترش، برای آرام کردن نوه‌ی شیرخوارش، پستانش را در دهان او می‌گذارد، و این کار را طی چند نوبت و در ایام متوالی انجام می‌دهد؛ خود آن زن (مادربزرگ) در این موقع حدود 5 ماه می‌شد که دختر خردسالش را از شیر گرفته بود؛ یعنی موقعی که پستان را در دهان نوه‌ی خود گذاشته بود، 5 ماه از دو سالگی نوزاد خودش گذشته بود. او (مادربزرگ) می‌گوید: زمانی که پستان‌ها را در دهان نوه‌ی خود گذاشته‌ام، به هیچ وجه شیر نداشته‌اند و صرفاً این کار را برای آرام کردن او انجام داده‌ام و نسبت به این امر اطمینان کامل دارم. حال که سالیانی از این ماجرا می‌گذرد، نوه‌ی یاد شده در سوال، بزرگ شده است و خواهان ازدواج با یکی دیگر از نوه‌های آن مادربزرگ است. و از آنجا که در میان مردم شایع شده است که مادربزرگ به نوه‌ی خود شیر داده است، آنها دست نگه داشته‌اند و خواهان نظر شرع در این مورد هستند تا اگر مانعی نباشد، این وصلت انجام شود. لطفاً دیدگاه و توصیه شرع را مطابق فقه حنفی بیان فرمایید.

الجواب: برای ثبوت حرمت رضاعت (شیرخوارگی)، شرط است که نوزاد حتما شیر خورده باشد. و لازم نیست که نوزاد بطور کامل سیر شود، بلکه حتی با خوردن یک قطره شیر نیز حرمت ثابت می‌شود. لذا در سوال فوق از آنجا که مادربزرگ ادعا دارد که در این موقع پستانهایش شیر …

مطالعه بیشتر »

اگر شیر چند زن با هم مخلوط شوند و به نوزادی نوشانیده شوند، در این صورت حرمت از کدام یکی از زنان ثابت می‌شود؟

الجواب وبالله التوفیق طبق قول راجح حرمت از تمامی زنان ثابت می شود. الدلائل: – فی الدر: یحرم ( لبن میة) و لو محلوباً……،(و مخلوط بماء أو دواء أو لبن أخری أو لبن شاة إذا غلب لبن المرأة، و کذا إذا استویا) إجماعاً لعدم الأولیة. جوهرة. و علق محمد الحرمة …

مطالعه بیشتر »

آیا از شیر خوردن شخص بزرگسال حرمت رضاعت ثابت می‌شود یا خیر؟ اگر ثابت نمی‌شود پس حدیث حضرت عایشه که مبنی بر شیر خوردن حضرت سالم رضی الله عنه از حضرت سهله رضی الله عنها و به تبع آن ثابت شدن حرمت رضاعت بود را چگونه پاسخ می‌دهید.

الجواب وبالله التوفیق شیر خوردن از آنجایی که سبب ایجاد جزئیت و رشد در شیرخوار می‌گردد، لذا از نظر شریعت بین شیر دهنده و شیرخوار، حرمتی تحت عنوان «حرمت رضاعت» بوجود می‌آید و چنین حرمتی در نکاح، تشکیل خانواده و رفت و آمدهای آنها تأثیر می‌گذارد. دین مبین اسلام از …

مطالعه بیشتر »

دادن زکات به کسانی که در حکم رضاعت مثل اصول نسبی هستند (مانند: مادر رضاعی، پدر رضاعي) وغیره.. چه حکمی دارد؟

الجواب وبالله التوفیق  شرط صحیح شدن ادای زکات این است که مال را در ملکیت کسی قرار بدهد که در منافع با وی هیچ مشارکتی نداشته باشد، به همین علت دادن آن به اصول و فروع جایز نیست، اما خویشاوندان رضاعی چون در منافع با وی مشارکت ندارند، لذا دادن …

مطالعه بیشتر »

آیا تأسیس بانک شیر و استفاده از شیرهای این بانک ها که در اختیار مردم قرار می‌گیرد جایز است یا خیر؟

الجواب وبالله التوفیق طبق آن چه که در مجمع فقهی که در تاریخ10-16 ربيع الآخر 1406هـ در جده برگزار شده است فتوا در مورد این بانک ها به شرح ذیل است. 1ـ عدم جواز ایجاد چنین بانک هایی 2ـ حرمت رضاعت از این بانک‌ها. ـ فی قرارت وتوضیحات مجمع الفقه …

مطالعه بیشتر »

پير زني براي آرام كردن نوزادي، پستانش را در دهان او ميگذارد؛ بخاطر بيماري كه پير زن دارد، از پستان هاي او شير خارج نمي شود بلكه زردآب بیرون می آید، آيا در چنين صورتي حرمت رضاعت ثابت مي شود؟

الجواب باسم ملهم الصواب در صورت مسئوله با خارج شدن آب خالص و نوشيدن آن توسط نوزاد، حرمت رضاعت ثابت نميشود. چون حرمت رضاعت فقط به وسيله ي شير ثابت ميشود. در كتب فقه معروف است كه حتي اگر با شير زن، مايعي ديگر مثل دواء يا آب و… مخلوط …

مطالعه بیشتر »

اگر زنی باکره که هنوز ازدواج نکرده است، به کودکی شیر بدهد، آیا آن شیرخوار فرزندش به حساب می‌آید؟ و آیا حرمت رضاعت ثابت می‌شود یا خیر؟

الجواب باسم ملهم الصواب چنانچه دختر باکره ای که به سن نه سالگی رسیده، شیر داشته باشد و به بچه‌ای شیر بدهد، مادر وی قرار می‌گیرد، و  احکام رضاعت در میانشان اجرا می‌گردد. الدلائل: ـ فی الهندیة: بکرٌ لم تتزوج، لو نزل لها لبنٌ فأرضعت صبیّاً، صارت اُمًّا للصبی وتثبت …

مطالعه بیشتر »